U trendu

MMF danas završava Misiju u Beogradu

BEOGRAD – Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu započeta 11. oktobra zavrÅ¡ava se danas, a posle brojnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije i i finansijskih institucija delegaciju je poslednjeg dana posete primio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prva Misija MMF-a u okviru revizije novog aranşmana sa MMF počela je 11. oktobra sastancima koji su se odrşavali onlajn, a nastavljena je dolaskom predstavnika Misije 18. oktobra u Beograd.

Vlada Srbije je juče usvojila više dokumenata kojima su ispunjeni dogovoreni reformski ciljevi u aranşmanu Srbije sa MMF-om.

Usvojeni su propisi koji su u aprilu dogovoreni sa ovom finansijskom institucijom, a deo su aktuelnog aranÅŸmana, čime su ispunjeni određeni reformski ciljevi.

Između ostalog, usvojen je Zaključak o usvajanju jedinstvene metodologije za praćenje fiskalnih rizika u Republici Srbiji, zatim Strategija za razvoj trÅŸiÅ¡ta kapitala za period od 2021. do 2026. godine i Uredba o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) za obavljanje usluga od opÅ¡teg ekonomskog interesa.

Srbija je u junu ove godine sklopila novi savetodavni aranÅŸman sa MMF – Instrument za koordinaciju politika (PCI) savetodavnog karaktera, koji će trajati 30 meseci, i ne predviđa pozajmljivanje novca.

Novi aranÅŸman sa MMF predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i ostalo Å¡to bi trebalo da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju srpske ekonomije.

Prethodni program podrÅŸan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) bio je odobren Srbiji u julu 2018. godine.

Takođe, na period od dve i po godine, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Ministar finansija SiniÅ¡a Mali rekao je juče Tanjugu da je veoma vaÅŸno da građani znaju da mi nemamo nikakvih finansijskih obaveza kada je MMF u pitanju, da nama novac nije potreban, ali da nam aranzman sa MMF-om omogućava dalji nastavak reformi koje smo započeli.

Naveo je da se sa misijom MMF razgovaralo o rebalansu budzeta, nastavku daljeg reformskog procesa, posebno upravljanja u javnim preduzećima i budÅŸetu za 2022. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.