najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

MMF: Imigranti mogu da podstaknu rast zemalja domaćina

Međunarodni monetarni fond je ocenio da imigracija može da pomogne podsticanje ekonomskog rasta zemalja domaćina i pozvao na brzu integraciju novih radnika kako bi se savladale političke tenzije.

Zapažanje MMF-a, sadržano u novoj studiji, koincidira sa snažnim anti-imigrantskim raspoloženjem u zapadnim zemljama, pošto globalna izbeglička kriza dostiže razmere koje nisu zabeležen još od Drugog svetskog rata, prenosi agencija Frans pres.

“Migracije mogu da podstaknu društvene napetosti i da izazovu politički otpor u prihvatnim zemljama, ali dosadašnje iskustvo pokazuje i da one mogu da obezbede prednosti u smislu višeg rasta, produktivnosti i ublažavanja starenja stanovništva”, navodi se u izveštaju.

Jedan procentni poen rasta udela migranata među odraslom polulacijom zemlje domaćina može dugoročno da rezultira rastom u 2,0 odsto BDP-a po glavi stanovnika, dodaje se dalje.

MMF je pozvao na brzu integraciju pridošlica u tržišta rada, kao i u obrazovni sistem i založio se za podršku pokretanju biznisa migranata, kako bi se predupredile napetosti i socijalni pritisci do kojih može doći u procesu apsorbovanja nove populacije migranata.

“Izbeglice zahtevaju posebnu pažnju. Ključno pitanje je smanjenje vremena koje čekaju tražioci azila pre nego što im se dozvoli da rade”, navodi se u izveštaju.

Prema oceni MMF-a, stah zbog migracija je uticao i na opredeljenje britanskih glasača ove godine da se odluče za opciju otcepljenja od Evropske unije.

Francuska agencijaI dodaje da i republikanski predsednički kandidat u SAD, Donald Tramp, zagovara podizanje zida duž američko-meksičke granice kao sredstvo za kontrolu ulazaka migranata u zemlju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike