U trendu

MMF izmenio pravila kreditiranja da pomogne Ukrajini

Međunarodni monetarni fond (MMF) izmenio je pravila kreditiranja, čime je otvoren put da se Ukrajini isplati nova finansijska pomoć, piše američki list Volstrit DŽornal.

Prethodno je, prema pravilima MMF-a, bilo zabranjeno kreditiranje država koje imaju dugovanja prema drugim zemljama, što je, kako navodi američki list, propis koji bi sprečio isplatu MMF-ovog paketa pomoći Ukrajini, u slučaju da zvanični Kijev do kraja ove godine ne isplati tri milijarde dolara duga Moskvi.

Kremlj je odbio predlog Kijeva o restrukturiranju tri milijarde dolara „teškog“ ukrajinskog duga. U međuvremenu, zvaničnici Kijev ne može priuštiti isplatu dugovanja prema Moskvi, pa je tako nedavno odbio i rusku kontraponudu kojom se od Kijeva zahteva da isplati celu sumu, ali na duži vremenski period.

Najnovija odluka MMF-a izazvala je oštre reakcije Rusije, pa je tako ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio da je ovaj potez MMF-a „ishistren i pristrasan“, kao i da pregovori sa Kijevom više nisu konstruktivni zbog čega Moskva nema drugu opciju „sem da podnese tužbu kako bi zaštitila prava Rusije kao kreditora“.

„Hteo bih da podsetim da je samo Rusija ponudila pomoć ukrajinskoj privredi, i da je, pre dve godine, dodelila kredit zemlji koja nije imala pristup inostranim tržištima“, izjavio je Siluanov, a prenosi Volstrit DŽornal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar