U trendu

MMF nije zabrinut zbog predstojećih izbora

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da Medjunarodni monetarni fond (MMF) nije zabrinut zbog izbora u Srbiji i da ta institucija ima puno poverenje da Srbija neće stati sa reformama i izbeći ugovorene obaveze.

Jorgovanka Tabaković je na konferenciji za novinare rekla da MMF neće sada davati ocenu četvrte revizije stend baj aranžmana da ne bi uticali na izborni proces i da će verovatno četvrta i peta revizija biti spojena, pa će se rezultati zajedno saopštiti.

„Mi se ponašamo kao da je redovno četvrto razmatranje aranžmana u toku. Ne očekujemo nikakve popuste ni propuste. NBS je uradila sve što je preuzela, a jedina razlika je saopštavanje detaljnih izveštaja u vezi sa revizijom“, istakla je ona.

Jorgovanka Tabaković je navela da je veliki doprinos NBS i Vlade što je odnos sa MMF-om partnerski i što se dogovaraju o najboljim rešenjima.

Ona je rekla i da će MMF sam nakon posete saopštiti svoje utiske i naglasila da su makrokonomski pokazatelji u Srbiji mnogo bolji od očekivanih.

Navela je da je budžetski deficit prepolovljen, kreditna aktivnost pojačana i da postoji smanjenje neravnoteže uprkos fiskalnoj konsolidaciji.

„To govori da se ide u dobrom smeru“, naglasila je Tabaković.

Na pitanje zašto ministar privrede Željko Sertić nije jutros prisustvovao sastanku sa MMF-om, koji je održan u NBS, ona je rekla da ga je menjao Milan Trivunac iz Ministarstva privrede.

Tabaković je istakla da ne treba tražiti nikakvo posebno značenje u tome što Sertić nije bio na sastnaku.

„Kakva bi to država bila u kojoj bi budućnost zemlje zavisila samo od jednog čoveka. Ja sam, recimo, srčani bolesnik, i šta da se sutra ne probudim?“, rekla je ona i dodala da svaki vodja tima deli infromacije sa svojim saradnicima i da se dogovara o obavezama.

Misija MMF koju predvodi Džejms Ruf boravi u Beogradu od 18. do 26. februara kada će obaviti razgovore u vezi sa četvrtim razmatranjem stendbaj aranžmana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.