najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

MMF odobrio drugu reviziju aranžmana sa Srbijom

Bord direktora Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas Srbiji drugu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti, čime joj je stavljeno na raspolaganje 531,8 miliona evra.

Kako je saopštio MMF, srpske vlasti su potvrdile spremnost da sprovode program finansijske konsolidacije, utvrdjen aranžmanom sa tom finansijskom institucijom.

Srbija je sa MMF-om u februaru ove godine ugovorila trogodišni aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Zamenik generalnog direktora MMF-a Min Džu je izjavio da je Srbija napravila dobar napredak u ispunjavanju uslova iz aranžmana, da je imala rast uprkos merama štednje i da je deficit tekućeg računa smanjen na održiv nivo, ali da i dalje ostaju rizici da se nastavi takav trend.

“Sprovođenje svih mera programa je od suštinske važnosti za postizanje održivosti javnog duga, jačanje finansijskog sektora i unapređenje konkurentnosti”, ukazao je Min.

Po proceni Odbora izvršnih direktora MMF-a, kako je naveo Min Džu, “prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji je ograničen” i uslovljen je sprovođenjem mera racionalizacije troškova u javnom sektoru, odnosno smanjenjem broja zaposlenih.

U saopštenju Narodne banke Srbije (NBS) povodom pozitivne ocene borda direktora MMF-a o drugoj reviziji tekućeg aranžmana iz predostrožnosti navodi se da je ukazano da je potrebno poboljšati realizaciju kapitalnih investicija radi stimulisanja privrednog rasta u Srbiji.

“Ocenjeno je da je u uslovima niske inflacije i tekuće fiskalne konsolidacije, postepeno relaksiranje monetarne politike NBS odgovarajuće. MMF pozdravlja posvećenost režimu targetiranja inflacije i fleksibilnosti režima deviznog kursa dinara”, istakla je NBS.

Dodaje se da MMF preporučuje da se nastavi sa dijagnostičkim studijama banaka, koristeći sve analitičke metode za unapređenje nadzornog i regulatornog okvira. Posebno važno je sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i Strategije za banke u državnom vlasništvu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike