MMF: Plate i penzije u Srbiji ne mogu da se povećavaju

Plate i penzije u 2016. godini u Srbiji treba da ostanu na trenutnom nivou, izjavio je danas šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf.

“Trenutno ne projektujemo povećanje zarada”, rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, naglasivši da će se o toj temi razgovarati krajem godine kada Misije MMF-a bude došla da razgovara o budžetu za 2017. godinu.

On je dodao da je važno da se prvo postigne viši privredni rast koji će omogućiti veće prihode i da se ne požuruje previše i odobravaju velika povećanja.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kazao je da je potrebno da svako povećanje bude uskladjeno sa novim kriterijumima i da se postepeno eliminišu razlike koje postoje.

Ruf je, takodje, kazao da se tokom posete Misije MMF-a Srbiji dosta razgovaralo o sektoru električne energije i potrebi da se restrukturira Elektroprivreda Srbije.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa cenom struje, on je kazao da to pitanje treba da se reši u razgovorima Vlade Srbije i Svetske banke, jer je ta finansijska institucija stručna za tu oblast.

“Ljudi treba da se naviknu na regulisane cene iz godine u godinu i to je praksa u svetu”, rekao je Ruf.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim kazao je da je cena struje samo jedan od elemenata poslovanja EPS-a i da bi trebalo veću pažnju posvetiti poslovanju tog javnog preduzeća.

“Kada EPS želi da poveća investicije bez ikakvih ušteda u radu, to znači da neko drugi mora to da plati”, rekao je Deheng Kim.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar