U trendu

MMF povećao prognozu privrednog rasta SAD zbog uticaja Trampa

Medjunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozirani rast američke privrede za ovu i sledeću godinu s očekivanjem da će ekonomska politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa doneti pozitivan uticaj.

MMF je takodje povećao prognozirani rast u 2017. za više zemalja, uključujući Kinu, Nemačku, Japan i Veliku Britaniju, ali i upozorio da je globalna privreda suočena s mnogobrojnim rizicima medju kojima je protekcionizam u spoljnoj trgovini.

U danas objavljenom izveštaju se navodi da je pobeda Trampa na predsednilčkim izborima već podstakla rast na berzama, kamatnih stopa i dolara. U izveštaju se rast SAD za ovu godine prognozira na 2,3 odsto, a sledeće na 2,5 odsto, dok je prošle bio oko 1,6 odsto.

Tramp je tokom predizborne kampanje najavljivao smanjenje poreza, reformu propisa i povećanje u potrošnji na infrastrukturu što bi, po njegovim ocenama, trebalo da poveća privredni rast SAD na četiri odsto. MMF je, medjutim, u odnosu na raniju prognozu, privredni rast SAD povećao za 0,1 odsto ove, i 0,4 odsto sledeće godine.

Na svetskom nivou, MMF je zadržao privredni rast od 3,4 odsto ove i 3,6 odsto 2018. godine, dok je prošle godine bio 3,1 odsto, što je najniže od finansijske krize 2008. i 2009. godine.

„Globalni ekonomski pejsaž počeo je da se menja uz drugoj polovini 2016. godine“, rekao je glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld, dodajući da je u mnogim zemljama došlo do skoka u proizvodnji, a da su finansijska tržišta zabeležila rast posle novembarske pobede Trampa.

Obstfeld je rekao da su tržišta zabeležila da su Bela kuća i Kongres pod kontrolom iste partije prvi put posle šest godina, ali i da postoji veći nego obično opseg rizika zbog nepoznanica koliko će Trampovih mera dobiti podršku Kongresa.

Posledice Trampove pobede osetiće se različito u svetu, pošto će neke zemlje imati veći rast s povećanjem privrednih aktivnosti u SAD, dok će se neke zemlje u razvoju suočiti s izazovima pošto budu rasle kamatne stope.

MMF je povećao i prognozirani rast Kine na 6,5 odsto ove godine, što je za 0,3 odsto više nego u oktobru s očekivanjema da će kineska vlada nastaviti podsticaje.

Dok je u novom izveštaju povećan prognozirani rast u Nemačkoj, Japanu, Španiji i Velikoj Britaniji, smanjen je za Italiju, Južnu Koreju, Indiju i Brazil.

MMF je naveo da bi rast u Latinskoj Americi mogao biti ugrožen neizvesnošću s Meksikom, imajući u vidu Trampove izjave o potrebi za promenom trgovinskih veza SAD i Meksika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.