U trendu

MMF poziva EU: Budite realniji oko zahteva Grčkoj

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je Evropsku uniju da bude realnija u pogledu uslova koje Grčka mora da ispuni za dobijanje novih sredstava iz evropskog programa pomoći dogovorenog u julu prošle godine.

„Na neformalnom sastanku u Briselu između delegacije MMF-a i predstavnika Evropske komisije, Evropske centralne banke i Evropskog stabilizacionog mehanizma, ostvaren je dobar napredak“, saopštili su neimenovani izvori, a prenosi agencija Fran pres.

MMF, koji još uvek treba da donese odluku o učešću u trećem programu pomoći Grčkoj od 2010. godine, ponovo je doveo u pitanje održivost grčkog ekonomskog programa.

„Ciljevi Atine, namenjeni dostizanju primarnog budžetskog suficita od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u naredne dve godine, veoma su ambiciozni“, izjavio je portparol MMF-a Geri Rajs.

On je dodao da Grčkoj mora biti omogućeno obaranje duga na održivi nivo, za šta je, kako je rekao, potrebno usvajanje novih mera štednje, poput dodatnog smanjenja penzija, dok je na Evropljanima da Atini otpišu značajan deo duga.

Prilagođavanja bi, prema oceni Rajsa, mogla biti manje bolna ukoliko bi Evropljani bili velikodušniji.

„Potrebne reforme bi bile manje zahtevne, kada bi evropski partneri ponudili Grčkoj umanjenje tereta duga“, rekao je on.

„Pokušavamo da pružimo realnu analizu, naš posao je da budemo realni“, naveo je Rajs, posle optužbi grčkih zvaničnika da MMF blokira napredak u odblokiranju sredstava iz evropskog paketa pomoći.

„Iako smo veoma bliski pozicijama na kojima stoje tri evropske institucije, MMF ostaje pri veoma oštrom stavu koji je neshvatljiv“, izjavio je juče grčki ministar finansija Euklid Cakalotos.

Iz MMF-a poručuju da nije u redu da ta institucija bude okarakterisana kao stroga, ili kao neko ko blokira napredak.

MMF je, takođe, doveo u pitanje postizanje budžetskih ciljeva Atine dogovorenih u zamenu za isplatu evropske finansijske pomoći Grčkoj u iznosu od 86 milijardi evra.

Zvaničnici Evropske unije i MMF-a su mesecima vodili teške pregovore o merama koje zvanična Atina mora sprovesti za poboljšanje stanja javnih finansija u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.