U trendu

MMF: Rast privrede Srbije tek 2016. godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da privreda Srbije iz recesije u kojoj je od 2014. godine, izlazi polako, pre svega zahvaljujući niskim cenama nafte na svetskom tržištu i oporavku evrozone, ali se povratak Srbije na privredni rast očekuje tek 2016.

„Privreda polako izlazi iz recesije 2014. godine, zahvaljujući niskim cenama nafte i ekonomskom oporavku u evrozoni, što je doprinelo suzbijanju kratkoročnih posledica fiskalne konsolidacije“, navodi se u izveštaju MMF-a u odeljku o Srbiji.

MMF predviđa da će privredni rast biti postignut 2016. godine, a konstatuje da je „inflacioni pritisak mali zbog niskih cena uvozne robe i povećanja jaza između stvarnog i mogućeg BDP“.

„Novi 36-mesečni stend-baj aranžman od oko 1,2 milijarde evra, koji je odobren 23. februara, uglavnom ide u planiranom pravcu. Postignuti su svi kriterijumi performanse s kraja marta i indikativni ciljevi“, istakao je MMF u poglavlju o stanju svog programa za Srbiju.

Ali, „sve strukturne odrednice su završene sa zakašnjenjem, što odražava teškoće u njihovoj primeni, posebno u oblasti državnih preduzeća“.

„Kontinuirani napori za sprovođenje dogovorenih strukturnih reformi, naročito u državni preduzećima, i nastavljanje planirane fiskalne konsolidacije od ključnog su značaja za postizanje makroekonomske stabilnosti i održivog dugoročnog rasta“, naveo je MMF među političkim preporukama.

U poglavlju saopštenja o novim programskim obavezama MMF navodi da su je pred restrukturisanje Elektroprivrede Srbije (EPS), uvedena akciza na struju i povećana tarifa za električnu energiju.

MMF konstatuje da je predloženo da se ocenjivanje Zakona o finansiranju lokalne vlasti, planirano za kraj juna, odloži za kraj septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.