U trendu

MMF: U penziju posle 67 godina

Međunarodni monetarni fond (MMF) apelovao je na vlasti u Nemačkoj da podignu efektivnu starosnu granicu za penzionisanje iznad 67 godina, jer bi to, kako tvrdi, smanjilo potrebu za štednjom za penziju i snizilo bi aktuelni suficit tekućih plaćanja.

„Penziona reforma koja ohrabruje ljude na kasnije penzionisanje u životu smanjila bi potrebu za štednjom za penziju, podstakla bi potrošnju i doprinela smanjenju suficita tekućih plaćanja“, izjavila je ekspert MMF-a za Nemačku Enrika Detragijače, a prenosi Si-En-En Mani.

Pojedini ekonomisti su kritikovali Nemačku nakon što je 2014. godine snizila starosnu granicu za penzionisanje na 63 godine, a Savet ekonomskih stručnjaka Nemačke je tada upozorio da će ta izmena koštati državu dodatnih deset milijardi evra godišnje, prenosi Raša tudej.

Savet je, takođe, apelovao na zvanični Berlin da poveća domaće investicije i da smanji veliki suficit tekućih plaćanja, koji se ostvaruje od izvoza nemačkih proizvoda na svetska tržišta.

Prema podacima MMF-a, veliki suficit tekućih plaćanja Nemačke je sada blago smanjen na 8,3 odsto nacionalnog BDP-a u 2016. godini sa 8,6 odsto iz 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.