U trendu

MMF: Uspešan završetak 4. i 5. revizije aranžmana

Odbor izvršnih direktora Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), doneo je odluku o uspešnom završetku četvrte i pete revizije aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da je ova odluka doneta u sredu i da se ovaj aranžman „i dalje tretira kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno bez namere Srbije da se odobrena sredstva koriste“.

„MMF je ocenio da su rezultati koje postiže srpska ekonomija prevazišli očekivanja, pre svega usled jačanja javnih finansija, unapredjenja strukturnih mera i povećanja poverenja investitora. Odredjeni rizici postoje i to u pogledu rasta javnog duga i izazova u domenu strukturne politike, kao i neizvesnosti koja dolazi sa tržišta iz okruženja“, sopštila je NBS.

Dodaje se i da je, zbog toga potpuna posvećenost sprovodjenju dogovorenog ekonomskog programa ključna za stabilan i održiv ekonomski rast.

„Fiskalni rezultati u 2016. godini značajno su bolji od programom planiranih kao rezultat ostvarenog  povećanja poreskih prihoda i striktne kontrole rashodne strane budžeta. Dalji napredak u procesu optimizacije javnog sektora treba sprovoditi uz prethodnu detaljnu funkcionalnu analizu a preporučuje se donošenje mera za efikasnije projektno finansiranje“, navedeno je u saopštenju.

MMF je pozdravio „oprezno prilagodjavanje monetarne politike koju sprovodi Narodna banka Srbije, imajući u vidu rezultate fiskalne konsolidacije i nisku inflaciju, a režim ciljanja inflacije i fleksibilnost u pogledu deviznog kursa domaće valute, smatra adekvatnim“.

„Pozitivni trendovi u finansijskom sektoru treba da se nastave, kroz sprovodjenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i rešavanje pitanja banaka sa većinskim državnim vlasništvom. Dalje sprovodjenje strukturnih reformi ključno je za smanjenje fiskalnih rizika i budući ekonomski napredak, a za ostvarenje programskih ciljeva potrebno je dosledno sprovodjenje planova za rešavanje pitanja velikih državnih preduzeća“, saopštila je NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.