najveća internet zajednica u Srbiji već 19 godina

MMF za hitan sporazum poverilaca s Grčkom i olakšavanje duga

Medjunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je danas da treba hitno postići sporazum o učešću te organizacije u planu pomoći Grčkoj i ponovio zahtev da Atina treba da obeća da će sprovesti reforme, da će se EU angažovati za „olakšavanje“ duga Grčke.

„Hino treba da se dogovorimo o programu i završimo pregovore o tome jer je nesumnjivo da je odlaganje štetno za grčku privredu“, izjavio je zvaničnik MMF-a za Evropu Pul Tomsen i dodao da su Grčkoj potreban novac do jula da bi izmirila dospele dugove.

Uprkos pritiscma Nemačke, MMF je do sada odbijao da učestvuje u trećem evropskom paketu pomoći od 86 milijardi evra, odobrenom jula 2015. i nastavlja da traži garancije i EU, i Grčke.

Tomsen je rekao da je Grčka poslednji nedelja napredovala u reformama i dodao da će misija MMF-a iduće nedelje za Atinu. „Ipak su ostala neka otvorena pitanja“, posebno budžetska, naveo je zvaničnik MMF-a.

Grčka je danas objavila da je 2016. godine imala primarni budžetski suficit računajući kamatu na dug) od 3,9 odsto bruto-domaćeg proizvoda, dok je cilj bio manji od toga, 3,5 odsto, saopštila je danas grčka statistička služba.

Kreditori su kao željeni cilj postavili primarni suficit od 0,5 odsto BDP.

Ministar finansija Grčke Euklid Cakalotos je u Vašingtonu na godišnjem sastanku Medjunarodnog monetarnog fonda i planirao je da se sastane s kreditorima da bi prevazišli nesuglasice i postigli sporazum tokom narednog meseca.

MMF i Nemačka se mesecima spore o ublažavanju duga koje je Grčkoj obećano, u zamenu za reforme i štednju, pri čemu MMF traži suštinsko smanjenje kako bi se finansijski doprinelo izvlačenju Grčke iz finansijskih problema, dok Nemačka odlaže ovo pitanje do okončanja svojih parlamentarnih izbora krajem 2017, tražeći da MMF-a plati svoj udeo pomoći Grčkoj.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike