U trendu

MMF završio treću reviziju stend baj aranžmana sa Srbijom

Izvršni odbor Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) završio je treću reviziju ekonomskih performansi Srbije prema stend baj aranžmanu, čime se Srbiji daje na raspolaganje kumulativna suma od oko 637 miliona evra, saopštio je danas MMF.

U saopštenju se dodaje da su srpski zvaničnici ukazali da nameravaju da aranžman i dalje drže iz predostrožnosti.

Srbija je u februaru ove godine sa MMF-om zaključila 36-omesečni „stend-baj“ aranžman iz predostrožnosti vredan 1,2 milijarde evra.

U saopštenju izdatom posle odluke Izvršnog odbora MMF-a navodi se da program koji podržava Fond daje dobre rezultate.

„Privreda nastavlja da se oporavlja uz napore da se ojačaju javne finansije, rešavaju strukturne slabosti i poboljša poslovna klima“, navodi se u saopštenju koje je potpisao zamenik direktora MMF-a i vršilac dužnosti direktora Min Džu.

Dodaje se da i dalje ostaju rizici i da je potrebno da se u potpusti sprovede program obaveza da bi se ostvarili ciljevi programa koji su održanje makroekonomske stabilnosti, vraćanje održivosti javnog duga i jačanje potencijala rasta.

U tekstu se hvale dobri fiskalni pokazatelji i navodi da je to omogućilo otplaćivanje nekih ranijih dugova i predvidjanje skromnog povećanja javnih plata i penzija u budžetu za 2016. godinu.

Poziva se na što brže ulaženje u drugi fazu smanjenja zaposlenih u javnom sektoru.

„Da bi se poboljšao potencijal rasta Srbije potrebno je da se dobro planiraju i prave prioriteti za investicione projekte, uz studije izvodljivosti i analize fiskalnih rizika da se osigura da projekti doprinesu potencijalu rasta bez pravljenja prevelikog javnog duga“, navodi se u saopštenju.

Napredak u oblasti finansijskog sektora je ohrabrujući, navodi se u saopštenju i dodaje da je završetak specijalne provere najvećih banaka u Srbiji doprineo poverenju i zdravlju finansijskog sektora, a istovremeno ukazao na preostale probleme koji zahtevaju dalju akciju.

„Neophodno je da se održi tempo u sprovodjenju identifikovanih strukturnih reformi za smanjenje fiskalnih rizika i podržavanje konkurentnosti i rasta“, kaže se u tekstu.

Dodaje se da je posebno važno da se preduzmu odlučne akcije u sprovodjenju obaveza oko velikih firmi u društvenom vlasništvu, posebno u sektoru energije i saobraćaja, i nadje pravovremeno rešenje za firme u portfoliju Agencije za privatizaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.