U trendu

Modernizacija u EPS-u

Elektroprivreda Srbije (EPS) od 1. jula funkcioniše u skladu sa novom organizacionom strukturom i stvoreni su formalni uslovi da ta kompanija bude najuspešnije javno preduzeća u Srbiji, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

„Vlada Srbije mnogo očekuje od poslovodstva EPS-a sa stanovišta modernizacije i optimizacije svih procesa i stvaranja uslova da EPS dugoročno postane finansijski profitabilna kompanija koja značajno puni budžet Srbije“, kazao je Antić novinarima.

On je naveo da su na današnjem sastanku u EPS-u, kojem su pored poslovodstva preduzeća prisustvovali i predstavnici resornih ministarstva i međunarodnih finansijskih institucija, utvrđeno  „polazno vreme“ u reorganizaciji EPS-a i definisani neki prioriteti.  

„Očekujemo od poslovodstva EPS-a rezultate što pre, rezultate koji će se pokazati kroz efikasnost sistema, smanjenje troškova i optimizaciju svih proizvodnih ciklusa, kako bi već u drugoj polovini ove godine bili bolji finansijski rezultati kompanije“, istakao je Antić.

Dodao je da sa puno optimizma gleda u budućnost EPS-a i sa puno odgovornosti prema njegovom poslovodstvu koje je dobilo zadatak i obavezu da EPS bude najuspešnije srpsko javno preduzeća.

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović je rekao da je Antić i njegovo ministarstvo zaslužno što ta kompanija izgleda i funkcioniše drugačije, ali i da najveći izazovi tek predstoje.

„Od formalne promene u EPS-u mora da se dođe do suštinske promene koja će sa novom organizacionom šemom i definisanim procesima dati i konkretne rezultate“, istakao je Obradović.

EPS je krajem maja ove godine dobio saglasnost Vlade Srbije da do 1. jula sprovede prvu fazu restrukturiranja, u kojoj je matičnom preduzeću pripojeno sedam zavisnih privrednih društava za proizvodnju električne energije i uglja i od pet distribucija formiran jedinstven operator distributivnog sistema – EPS Distribucija.
U drugoj fazi EPS do 1. jula iz javnog preduzeća treba da preraste u akcionarsko društvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.