U trendu

Mogu li Grci bez cigareta i kafe?

„Možete da živite bez cigareta i kafe, ali ne možete bez struje i vode”, poručio je Grcima ministar za rad Jorgos Katrugalos uoči današnjeg talasa poskupljenja i smanjenja penzija. Zvaničnik je pokušao da još jednom građanima objasni bolne mere na koje je vlada pristala kako bi svojim reformama odobrovoljila poverioce i dobila zeleno svetlo za kredit od 10,3 milijarde evra. Istina, kredit je obećan i Grčka će ga dobiti, ali tek kada ove nedelje usaglasi još neka sporna, tehnička pitanja na kojima insistira Evrogrupa koja okuplja ministre finansija evrozone.

Dakle, od danas za milione Grka počinje jedno teško leto tokom koga će se gušiti od novih cena, poreza, reformi i, možda, zaista odreći i cigareta i kafe koje su za njih vrhunsko zadovoljstvo. Paklica cigareta će koštati i do 50 centi više, a kilogram kafe poskupeće i do četiri evra. Indirektne takse, veći porez na nekretnine, poskupljenje registracije vozila, sve manje keša i uglavnom plaćanje karticama, smanjenje penzija i plata, nove cene gradskog prevoza, taksija, usluga – sve su to novi nameti sa kojima Grci od danas treba da žive.

Od 1. juna PDV raste sa 23 na 24 posto, a na manjim, graničnim ostrvima koja su do sada bila izuzeta porez na ostvarenu dobit raste na 17 posto, ali se do kraja godine izjednačuje sa ostalima. Novi porez izazvaće poskupljenje potrošačke korpe i u njoj brašna, džemova, čokolade, pirinča, tosta, makarona, sladoleda, sokova, svih pakovanih proizvoda i svih usluga…

Pivo u limenkama poskupljuje duplo, kao i registracija skupljih automobila, onih preko 20.000 evra. Poskupljuje TV pretplata, telefonski računi, stupaju na snagu novi porezi na prihode koji će moći da se plate u tri rate. Podiže se porez na nekretnine naročito one vredne preko 200.000 evra, a jedina olakšica biće što će moći da se plaća u pet rata do kraja ove godine. Posredno će biti smanjene plate i penzije pa će, recimo, zaposlen u privatnom sektoru sa platom od 650 evra imati 10 evra manje mesečno, a zaposleni u javnom sektoru sa platom od 835 evra gubiće 17 evra mesečno. Za sada su iz poskupljenja izuzeti računi za struju i vodu gde PDV ostaje 13 posto, ali, po svemu sudeći, ne još dugo.

„Novi PDV koji uvodi Grčka je ekonomski nonsens, ali očigledno nije bilo alternative”, kaže nemački ministar finansija Volfgang Šojble koji smatra da je Grčka učinila veliki napor da sprovede reforme, ali da još ima mnogo toga što treba promeniti.

Nove reforme će mnoge Grke ostaviti i bez krova nad glavom zbog neplaćenih kredita banka. Prema analizi koja je napravljena u Atini, od oko 25.000 beskućnika koliko ih je trenutno na ulicama glavnog grada, većina se tu našla posle gubitka posla u poslednjih nekoliko godina. To su uglavnom muškarci između 35 i 55 godina.

Da će još dugo biti problema pokazuju poslednje analize prema kojima grčka privreda u prvom kvartalu ove godine beleži pad od 1,4 posto u odnosu na isti period lane. Grčka statistička služba beleži da je krajnja potrošnja na godišnjoj osnovi i potrošnja domaćinstava smanjena za 1,3 posto za januar–mart ove godine, a opšta potrošnja države za 1,5 posto. Izvoz robe pao je za 11,7 posto, a uvoz za 12,8 odsto.

Kao bomba je odjeknula vest da je parlament usvajajući prošlog vikenda paket reformskih zakona koji su bili uslov za dodelu kredita izglasao i zakon koji je svim poslanicima „promakao”. Naime, ovdašnji mediji su otkrili da je u 7.500 stranica bio sakriven i zakon kojim se od sada političarima, poslanicima i, uopšte, ljudima na državnim funkcijama dozvoljava da imaju „ofšor” kompanije. Preciznije, da slobodno mogu da imaju poslovne račune na Kajmanskim i Devičanskim ostrvima pod uslovom da tamo uredno plaćaju porez, bez obzira na činjenicu što je on deset i više puta manji nego predviđeni porez u Grčkoj.

Ispostavilo se da poslanici, čak i oni iz opozicije, nisu detaljno pročitali paket mera za koji su glasali te da je tako ono što je oduvek bilo zabranjeno sada pod rukovodstvom Sirize ozakonjeno. U celoj javnosti digla se bura, opozicija traži odgovornost i povlačenje zakona, Siriza ćuti jer je činjenica da u vreme debate i glasanja niko nije primetio niti pokrenuo pitanje ove zakonske odredbe.

(Jasmina Pavlović Stamenić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar