najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Moguće povećanje samo minimalnih zarada

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da bi ta institucija mogla da odobri selektivno povećanje plata u javnom sektoru, što bi značilo povećanje samo minimalnih zarada naredne godine.

“Ako mora da dođe do povećanja plata 2016. godine, to bi trebalo da bude kao podrška procesu reformi. To znači da bi oni koji zarađuju manje od referentne plate mogli da dobiju povećanje plata, ali opšte povećanje bi samo povećalo anomalije koje postoje”, rekao je Verheijen za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da država mora da reformiše sistem plata i da ga pojednostavi da bude predvidiv, kako bi mogla u svakom trenutku da predvidi bužet za plate.

Prema njegovim rečima, Srbija ima duplo više zaposlenih na menažerskim funkcijama nego druge evropske zemlje.

“Obično je to proporcija jedan prema osam, između menadžera i radnika, a u Srbiji je jedan prema četiri, dakle previše rukovodilaca i pratećih funkcija, a premalo zaposlenih u sektoru usluga”, kazao je Verheijen.

On naveo i da menažeri kompanija koje su u restrukturiranju blokiraju taj proces, zbog čega se restrukturianje, ali i privatizacija sporije odvijaju.

“Menadžement jeste problem, ne radi se samo o tome da blokiraju reforme, već prisustvo menadžmenta koje investitori vide kao nekompetentne i nedovljno transparente, to blokira investitore da se zainteresuju za Srbiju”, rekao je šef Kancelarije Svetske banke.

Upitan kako gleda na otpuštanje viška zaposlenih, Verheijen je naglasio da se uštede ne moraju praviti samo u smanjenju broja zaposlenih, već i reformom sektora usluga i robe.

(Beta)

1 komentar
  1. Dragan

    I šta će sad gospodin? Na sva zvona je udarao kako će do kraja 2015. godine povećati plate i penzije, a opet ništa. Tako ti je to kad daš … pod kiriju, pa moraš da igraš kako gazda svira. Laži, prevare, obmane… sve je dozvoljeno u cilju lične promocije i ostanka na vlasti. Nećeš još dugo, GOTOV SI! (Čini mi se, ovim sloganom je srušen Milošević, ali ovo je demokratija, pa zato očekujem koliko večeras poziv na “informativni” razgovor od strane čuvara Velikog vođe).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike