U trendu

MOL: Ruska nafta u Slovačkoj i Mađarskog zadovoljavajuća

BEČ – Kvalitet sirove nafte koja teče preko naftovoda Družba u južnom pravcu za Slovačku i Mađarsku zadovoljava operativne standarde i svi segmenti naftovoda se stalno prate, saopštila je danas mađarska kompanija za naftu i gas MOL za TAŠ.

„Mi smo svesni da postoje zabrinutosti u vezi sa kvalitetom ruske nafte na severnom delu naftovoda Družba. Na Južnom delu – u Slovačkoj i u Mađarskoj – MOL i Slovnaft kontinuirano prate i mere kvalitet sirove nafte na svakom delu naftovoda i na ulazu u zemlju. Za sada kvalitet sirove nafte zadovoljava naše operativne standarde“ navodi MOL.

Britanska agencija Rojters javlja da je tranzit ruske sirove nafte prema Poljskoj i dalje ka ostatku Evrope preko jednog kraka naftovoda koji prolazi kroz Belorusiju obustavljen, nakon što je Varšava odbila da tu naftu u svojim rafinerijama preradi, navodeći kao razlog njen loš kvalitet.

Poljska je u sredu prestala da prihvata rusku naftu koja ulazi u zemlju preko Belorusije, potvrdio je glavni inženjer beloruskog operatora naftovoda „Gomeltransnjeft“ Andrej Verigo, a prenosi RT.

Poljski operator naftovoda PERN obavestio je belorusku stranu da više ne može da prerađuje naftu zbog pada kvaliteta, rekao je Verigo, zbog čega, kako dodaje, nije jasno kada će isporuke ka Evropi biti nastavljene.

I Nemačka je suspendovala uvoz ruske nafte preko naftovoda „Družba“, navodeći takođe kao razlog „loš kvalitet“.

Tranzit ruske nafte prema Ukrajini, koja prolazi kroz južni deo naftovoda, nije bio pogođen ovim problemom i tom trasom se dnevno isporuči oko 40 hiljada tona.

(Tanjug)

Napišite komentar