U trendu

Monsanto odbacio i drugu ponudu Bajera za preuzimanje

Američki gigant u proizvodnji pesticida, djubriva i genetski modifikovanih kultura Monsanto danas je odbacio drugu, povećanu ponudu nemačkog proizvodjača lekova i hemikalija Bajera za preuzimanje.

Bajer je prošle nedelje povećao svoju ponudu za preuzimanje Monsanta sa 62 milijarde dolara na oko 65 milijardi dolara ili 125 dolara po akciji. To bi bilo najveće preuzimanje u istoriji nemačkog preduzeća.

Kompanija Monsanto je saopštila da je revidirana ponuda neodgovarajuća, isto kao što je navedeno za prvu ponudu. Monsanto, sa sedištem u Sent Luisu, naveo je da ostaje otvoren za razgovore sa Bajerom i drugima oko mogućeg dogovora.

Bajer je saopštio danas da je razočaran drugim odbijanjem ponude.

„Revidirana ponuda za kupovinu u gotovom je odlična prilika i predstavlja sigurnu vrednost za akcionare Monsanta koja bi stigla u jeku loših poslovnih pokazatelja i revidiranja srednjoročnih izgleda Monsanta na dole“, navodi se u saopštenju Bajera koji je ipak dodao da se raditi na daljim pregovorima.

Najava o mogućem sklapanju sporazuma u maju izazvala je uzbunu u Nemačkoj, gde je javno mnjenje izrazito protiv genetski modifikovanih organizama.

Strahuje se najviše da će Bajer na taj način da uvede genetski modifikovane kulture u Evropu, gde se one jako malo gaje, kao i da bi se mogao promeniti stav nemačke vlade o Monsantovom pesticidu Raundap, za koji se sumnja da je kancerogen zbog čega se u EU raspravlja o njegovoj eventualnoj zabrani.

Akcije Monsanta izgubile su 11 centi u popodnevnom trgovanju i prodavale su se za 106,20 dolara po komadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar