U trendu

Možemo da budem jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi

BEOGRAD – Srbija može da bude jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na osmoj međunarodnj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Ministar ističe da su investicije u rudarstvu, od decembra 2014. godine do sada, ukupno vredne više od jedne milijarde evra.

Antić je istakao da je rudarski sketor u ofanzivi i da je to trenutno najdinamičniji sektor privrede u koji vlada polaže velika nadanja.

„Taj sektor će nastaviti ubrzano da se razvoja i ogromno će uticati na razvoj Srbije i rast BDP-a. Rudarska aktivnost u Srbji se intenzivira“, naglasio je Antić.
Srbija je, kako kaže, u procesu velikih rudarskih istraživanja, narastajućih investicije, prisustvavelikih kompanija širom Srbije.

„Imamo više od 130 aktinih istražnih polja, preko 250 eksplatacionih polja na kojima se odvija vrlo intenzivna aktivnost. U 2010. godini nivo planiranih investicija je bio oko 24 miliona evra, a u 2017. su ukupno realizovane investicije u istraživanja koja su vredna više od od 100 miliona evra. Vidimo da su uvećana četiri puta“.

Ističe da su veliki projekti ozbiljnoj fazi i da možemo da pričamo o otvaranju novih velikih rudnika u Srbji, koja će srbiju staviti na mapu država koje imaju razvijen rudarski sektor.

„U RTB-u Bor će proizvodnja sa sadašnjih oko 40.000 tona bakra iz sopstvene rude biti povećana na 80.000 tona nakon tri godine, kao i do 120.000 do 150.000 tona nakon šest godina“.

Ako se tome doda i projekat Timok na nalazištu Čukari Peku i dovede u korelaciju sa RTB-om Bor, Srbiji bi mogla da bude jedan od najznačajnijih proizvođača bakra u Evropi, sa proizvodnjom sa 200.000 do 250.000 tona, ističe Antić.

Kaže da će to podići učešće rudarstva u BDP-u sa jedan na pet odsto godišnje.

Antić dodaje da bi i Rio Tinto već 2022. i 2023. mogao kod Loznice sa eksplatacijom nalazišta jadarita da ostvari proizvodnju litijuma koja bi pokrila 10 odsto njegove svetske potrošnje.

Rudarstvo jedan od stubova naše energetske bezbednosti, poručio je Antić.
Kazao je da predstoji konsolidacija preduzeća Resavica koja ne pokazuje dobre rezultate, ali i nekih rudnika koji su neuspešno privatizovani u period od 2006. godine.

Direktor TGI Group International Simeon Comokos je u otvaranju konferencije rekao zahvalio Antiću na učešću u konferenciji i sitakao da čvrsto veruje da je rudarski sektor već postao najdinamičniji sektor za razvoj naše zemlje, koji će puno doprineti privrednom rastu u narednom periodu.

„Ova konferencija je ugostila mnogo važnih kompanija. Ovaj skup je postao veoma važan za sektor rudarstva u Srbiji. Uz podršku mnogo eksperata smo napravili dobru agendu i zanimljive teme“.

Comokos kaže da prisustvuju konferenciji i studenti sa Geološkog fakulteta, kao i da se svake godine povećava broj sponzora konferencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.