U trendu

Mudis potvrdio rejting Hrvatske i poboljŔao prognozu

LONDON – Agencija Mudi (Moody’s) potvrdila je juče Å”pekulativni rejting Hrvatske „Ba2“ i time poboljÅ”ala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljÅ”anu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno uticati na mogućnot za rast hrvatske privrede.

Hrvatska je 2017. godine ostvarila budžetni viÅ”ak od 0,8 posto BDP-a, podsećaju u toj agenciji, i ističu da je pozitivan zamah potvrđen 2018. godine, iako je viÅ”ak smanjen na 0,2 posto BDP-a, najvećim delom zbog aktivacije državnih garancija za Uljanik, javlja Hina.

Obrazlažući ocenu o poboljÅ”anoj fiskalnoj metrici, Mudi ukazuje i na poboljÅ”ano stanje u budžetu, koje je, kako se ocenjuje, najvećim delom rezultat značajnog smanjenja strukturnog deficita.

Mudi ističe i kontinuirano smanjenje javnog duga od 2014. godine, kada je dosegao visokih 84 posto BDP-a.

Po procenama agencije, u idućoj godini taj dug bi se mogao smanjiti na 70 posto BDP-a.

Fiskalnu održivost sistema trebala bi u srednjoročnoj perspektivi podupreti i reforma penzionog sistem, sprovedena krajem 2018. godine, napominje agencija.

U Mudiju izdvajaju i pozitivan uticaj na rejting raspleta krize u Agrokoru, kojim je, kako navode, uklonjen značajan izvor neizvesnosti za privredu i potencijalni izvor novog zaduživanja za državu.

Među ključnim faktorima za poboljÅ”anje prognoze hrvatskog rejtinga ističu i reforme koje pozitivno utiču na mogućnost privrednog rasta.

Napominju da je od 2015. hrvatski BDP u proseku rastao 2,9 posto godiÅ”nje, dovodeći oporavak u vezu sa snažnom unutraÅ”njom potražnjom.

Rast aktivnosti trebao bi se, po procenama Mudija, nastaviti i idućih godina, iako neÅ”to sporijim tempom zbog izazovnijeg međunarodnog okruženja, po prosečnoj stopi od 2,4 posto u ovoj i narednoj godini.

Potporu privrednom rastu trebala bi po Mudiju pružiti osetno intenzivnija reforma penzionog sistema, koja bi trebala da pozitivno utiče na tržiŔte rada.

Pozitivne efekte na rast ova agencija očekuje i od zvanične kandidature Hrvatske za članstvo u evrozoni.

Turizam je, po ocenio Mudija, bio ključni element oporavka hrvatske privrede i proteklih 10 godina beležio je snažan rast, pa bi uprkos rizicima povezanima s mogućim slabljenjem spoljne potražnje, trebao podstaći privredu i u predstojećem periodu.

Obrazlažući, s druge strane, potvrdu Å”pekulativnog rejtinga Ba2, u Mudiju ističu da je hrvatska privreda mala i da rast podleže oscilacijama.

Navode tako da su učeŔće na tržiÅ”tu rada i stopa zaposlenosti ispod proseka EU, kao i da te probleme dodatno pogorÅ”ava starenje populacije i iseljavanje nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, predviđajući da se ti trendovi verovatno neće menjati u bliskoj budućnosti.

Dodaju i nizak nivo bruto ulaganja, koji je po njima u uskoj vezi sa „istorijski niskim nivoom javnih ulaganja“.

Rezultat toga je po Mudisu, slaba apsorpcija fondova Europske unije, koja bi se u iduće dve godine, kako se predviđa, ipak trebala poboljÅ”ati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.