U trendu

MUP: Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije nije zabranjen

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da ni u jednom momentu nije zabranilo skup radnika Fabrike šinskih vozila  „Goša“, iz Smederevske Palanke najavljen za utorak, 22. avgust ispred zgarde Vlade Srbije.

MUP je u saopštenju naveo  i da će, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere i radnje u cilju mirnog i bezbednog održavanja skupa.

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Goše Milan Vujačić rekao je danas za Insajder.net da će tri autobusa sa radnicima krenuti u utorak na protest ispred Vlade Srbije iako im MUP još uvek nije odobrio okupljanje.

On je rekao da su skup uredno prijavili policijskoj upravi Stari grad, ali da im je posle toga rečeno da zahtev proslede policiji na Savskom vencu. Kada su to uradili, javljeno im je da su zakasnili.

„Idemo ispred Vlade po cenu da nas sve uhapse. Iz Odeljenja za javni red i mir su nam rekli da naš protest nije zabranjen ali da ne postoji ni dozvola za njegovo održavanje”, rekao je Vujačić.

MUP je napomenuo da policija u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, ne odobrava najavljene skupove, već da samo u zakonom jasno propisanim uslovima, može doneti odluku o neodobravanju njihovog održavanja.

„U konkretnom slučaju policija je primila prijavu o održavanju javnog skupa i odgovorno lice obavestila o merama koje prema zakonu, kao organizator treba da preduzme u pogledu njegovog bezbednog održavanja“. naveo je MUP

MUP je istakako da ni u jednom momentu nije pominjana zabrana skupa niti je doneta bilo kakva odluka u tom pravcu i da će policija će u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere u cilju mirnog i bezbednog održavanja skupa.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je tu fabriku početkom aprila ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar