U trendu

Na Fortenova grupu preneto 18,53 odsto deonica Merkatora

BEOGRAD – Deonice koje je Sberbanka imala u Poslovnim sistemima Merkator zamenjene su za udeo u Fortenova grupi, te je na Fortenova grupu preneseno 18,53 odsto deonica Mercatora, pa je udeo Sberbanke u vlasništvu Fortenova grupe porastao na 44 odsto, saopštila je Fortenova grupa.

Postupak prenosa deonica Poslovnog sistema Merkator na Fortenova grupu započet je u utorak.

„Jučerašnji početak prenosa deonica Merkatora na Fortenova grupu i prodaja Poslovnog područja Zamrznuta hrana, koja je zaključena u ponedeljak, deo su optimizacije portfolija Fortenova grupe koji je usmeren na jačanje kapitalne strukture i konsolidaciju ključnih područja u kojima je Fortenova grupa tržišni lider“, rekao je čelnik Fortenova grupe Fabris Peruško komentarišući početak postupka prenosa deonica Merkatora.

Kada započeti postupak transfera deonica Merkatora na Fortenova grupu bude završen, Fortenova grupa će s Merkatorom biti regionalni tržišni lider u maloprodaji, koji će imati znatne kapacitete za ulaganja i dalji rast, naveo je Peruško.

Naglasio je kako su kompanije Fortenova grupe u pandemijskoj godini bile ključne za snabdevanje kupaca na tržištima na kojima posluju, zahvaljujući i hiljadama velikih i malih, domaćih i stranih dobavljača s kojima kompanije Fortenova grupe imaju dugotrajne i stabilne odnose.
„Predstojeća integracija Mercatora s maloprodajom Fortenova grupe je velika prilika za sve ključne dobavljače“, istakao je Peruško, nadovezujući se na objavljeni izveštaj slovenačkog vanrednog poverenika u Merkatoru, koji je potvrdio potpunu usklađenost poslovanja Merkatora sa slovenačkim Lex Mercatorom.

U izveštaju je istaknuto kako je Merkator svojim strateškim slovenačkim dobavljačima ponudio mogućnost potpisa dugoročnih ugovora o saradnji, koje su potpisali svi oni koji su u takvim ugovorima našli svoj poslovni interes, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.