U trendu

Na sajmu ugovoren izvoz srpskih vina u Kinu

BEOGRAD – Na sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu danas je potpisan predugovor između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Đurđić o izvozu 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrednosti od 800.000 evra.

Dokument je potpisan u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Kine Čen Bo.

Kompanija „Ningbo Xiangmiao tećnology Co.ltd“ ima prodavnice u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije, kao i iz drugih država regiona.

Ta kineska kompanija pokrenula je i platforme za e-trgovinu Srpska prodavnica što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini.

Planiraju i da početkom novembra 2022 godine u Srbiji promovišu potpuno novu platformu koja će objediniti prodaju srpske vinske industrije na kineskom tržištu .

Svoja vina u Kinu će imati priliku da plasiraju dve vinarije iz Sremskih Karlovaca – Đurđić koja je jedina vinarija tzv. toskanskog tipa na tom području, kao i vinarija Mrđanin koja se već četiri generacije bavi vinogradarstvom i vinarstvom na obroncima Fruške Gore.

Na manifestaciji „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ učestvuje ukupno skoro 400 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje.

Iz Srbije se predstavlja 169 izlagača, iz Albanije 21, a iz Severne Makedonije dolazi 44 izlagača.

Tokom Sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane sale, i takođe da se edukuju i nauče sve što žele da saznaju o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neke od najlepših vina balkanskog regiona i sveta.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovano međunarodno ocenjivanje vina „Open Balkan Wine Trophy”. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, a među njima će se naći čak pet nosilaca titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svetu vina.

Sastavni deo „Vinske vizije Otvorenog Balkana” su i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije.

To će ujedno biti i prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata.

Pored toga, održava se i Sajam hrane, koji će predstaviti sve najpoznatije gastronomske specijalitete iz ovog dela Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.