U trendu

Na visinu penzija utiču i – bombe i poplave

Ukoliko PIO fond utvrdi da je zaposleni u određenom periodu (do 1994. godine) radio, ali mu je uništena dokumentacija o zaradi tokom NATO bombardovanja, staž će biti utvrđen u matičnoj evidenciji i na osnovu toga obračunata penzija.

Kako doći do penzije u Srbiji, ukoliko je kompletna ili delimična dokumentacija o uplatama doprinosa i godinama radnog staža izgorela tokom NATO bombardovanja, zemljotresa ili poplava, kakve su pamte 2014. godine. Kako u takvim okolnostima dokazati da je poslodavac uplaćivao sve obaveze prema zaposlenom koji je dočekao da se penzioniše.

Upravo je to problem doktora D. V. koji se tim povodom javio  „Politici”. On je početkom godine, kako kaže, stekao uslov za punu starosnu penziju jer je napunio 65 godina i ima 40 godina radnog staža.

Nakon četiri meseca dobio je od PIO fonda privremeno, a ne konačno rešenje, na šta je priča, pravovremeno uložio žalbu, jer je uočio da mu je lični koeficijent za 1982. godinu neuporedivo niži od onog iz prethodne i naredne 1983. godine – što mu je, kaže, umanjilo penziju.

Pri tome je, priča, prethodno njegova firma, u kojoj je proveo ceo radni vek, PIO fondu dostavila tražene podatke za spornu 1982. godinu, navodeći u dopisu da oni te podatke nemaju, jer je veliki deo dokumentacija izgoreo tokom NATO bombardovanja.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.