U trendu

Nafta stigla na 73 dolara zbog daljeg smanjenja ponude

LONDON – Cena nafte je danas porasla na 73 dolara za barel, zbog daljeg smanjenja ponude i zabrinutosti oko novog prekida isporuka sa Bliskog istoka jer tenzije rastu.

Cena severnomorske nafte tipa „brent“ porasla je za 43 centa na 73,05 dolara za barel, navodi agencija “Blumberg” i podseća da je „brent“ ove nedelje ojačao za oko 3,0 posto.

Cena americke „lake“ nafte (WTI) poskupela je za 60 centi na 63,47 dolara za barel.

Američke sankcije protiv Irana dodatno su srezale izvoz sirove nafte iz te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), što je doprinelo daljem padu ponude, koja je već smanjena usled sporazuma između članica i nečlanica naftnog kartela o ograničavanju prozivodnje.

U međuvremenu, ovonedeljne rastuće tenzije na Bliskom istoku izazvale su zabrinutost od dodatnih poremećaja u snabdevanju.

Osim smanjenja iranskog izvoza, ruske isporuke su prekinute, a Severno more – dom „brent“ nafte – suočeno je sa manjom ponudom zbog radova na remontu i održavanju postrojenja na naftnim poljima.

Tržište, takođe, iščekuje odluku OPEK-a i drugih proizvođača da li će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje koje je do sada povećalo cene nafte za više od 30 odsto u ovoj godini.

Naime, na sastanku ministarskog komiteta OPEK-a u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda biće procenjena posvećenost država članica paktu o smanjenju proizvodnje nafte i izdate preporuke o tome da li će se realizacija tog sporazuma produžiti ili prilagoditi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.