U trendu

Nafta WTI ispod 69 dolara, ne jenjava spor Kine i SAD

NJUJORK/LONDON – Cena američke „lake“ nafte (WTI) zadržala se danas ispod 69 dolara za barel, jer iz SAD i Kine nema signala o odustajanju od trgovinskog rata, nakon što je Peking zapretio uvođenjem kontratarifa na 60 milijardi dolara vredan uvoz iz Amerike.

Naftni fjučersi u NJujorku su danas bili gotovo nepromenjeni, nakon što su u petak pali za 0,7 odsto, prenosi agencija „Blumberg“.

Cena američke „lake“ nafte WTI za isporuku u septembru porasla je za 11 centi na 68,60 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku, nakon što je u petak pala za 47 centi na 68,49 dolara.

Ukupan obim trgovanja bio je oko 79 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta „brent“ za dostavu u oktobru pojeftinila je za dva centa na 73,19 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je na kraju prošle nedelje pala za 24 centa na 73,21 dolar.

Predsednik SAD Donald Tramp tvitovao je juče da tarife daju mnogo bolji efekat nego što je iko ikada očekivao, i da bi uvozni proizvodi trebalo da budu oporezovani ili da se proizvode u SAD, dok je list kineske Komunisticke partije „Pipls dejli“ nagovestio da zvanični Peking ne planira da se povuče iz „bitke“.

Cene nafte su u julu registrovale najveći mesečni pad u dve godine, zbog intenziviranja trgovinskih tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Investitori, takođe, prate proizvodnju članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih partnera, zbog naznaka viška visokokvalitetne nafte na tržištu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike