U trendu

Nagrade najboljim kompanijama za deset godina projekta EEN

BEOGRAD – Povodom obeležavanja deset godina uspešne realizacije projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), danas su u Beogradu dodeljene nagrade kompanijama koje su na najuspešniji način iskoristile usluge mreže i potpisale poslovne ugovore sa firmama iz inostranstva.

Takođe su dodeljene i plakete i zahvalnice najznačajnijim partnerima koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji.

EEN je ključni instrument strategije EU za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi, koji se sufinansira kroz EU program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, rečeno je na svečanosti u Hotelu „Metropol“.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je Srbija od samog početka uključena u tu mrežu i da je „aktivna karika“ u ovom projektu i da je 3.000 kompanija postalo deo ove poslovne zajednice, njen ravnopravni član.

Cilj mreže je, kako je objasnio, pre svega otvaranje vrata i pružanje mogućnosti za učesće u poslovnim misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, u oblasti zaštite intelektualne svojine, razvoja istraživačkih projekata, podrška u tumačenju i primeni propisa, do mogućnosti korisćenja fondova EU.

„Najvidljivija i najkonrektniha korist za kompaniju meri se brojem ugovora. Više od 300 malih i srednjih kompanija potpisalo je ugovore sa inostranim partenrima ili izašlo na strana tržišta ili ojačalo poziciju na onima na kojima su već poslovali. Rezultati su prisustni“, rekao je Čadež.

On je rekao da EEN pomaže malim i srednjim preduzećima (MSP) da budu konkurentna i nađu poslovne partnere.

Oko 80 odsto MSP koji teže internacionalizaciji sigurno je da će povećati prihode, a 87 dosto ocekuje da će ojačati tržisno učešće u narednih 12 meseci, od čega 50 odsto čine inovativna preduzeća.

„Nadamo se da ćemo narednih meseci od ovog regiona napraviti bolje mesto za poslovanje jer ovo je najteži period“, rekao je Čadež.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da nema održivog razvoja bez stabilnog i snažnog sektora malih I srednjih preduzeća.

Mala i srednja preduzeća su kičma i oslonac najrazvijenijih evropskih regija, rekla je Joksimović i ukazala da je Srbija sada u pripremnoj fazi za korišćenje strukturnih fondova.

Srbija, kaže Joksimović, sada koristi pretpristupne IPA fondove i programe koji su joj dostupni, a kada poslane članica Evropske unije na raspolaganju će joj biti strukturni fondovi koji se, kako dodaje, mere u milijardama evra.

„Strukturni fondovi su bili glavni impuls značajnog ekonomskog razvoja svih zemalja“, rekla je Joksimović.

Pomenula je i Kozma program preko kojeg je Evropska unija za mala i srednja preduzeća u citavoj Evropi izdvojila 2,3 milijarde evra.

Ona je dodala da se priprema Poglavlje 22 koje se odnosi na regionalnu politiku i strukturne fondove Evropske unije i u tom smislu, dodaje, biće nemerljiv značaj Priverdne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije i svih drugih koji će pomoći da se napravi mreža lokalnog ekonomskog razvoja, pre svega, kroz program stiumulacija malih i srednjih preduzeća i odrzivog regionalnog razvoja.

Ministarka je istakla da očekuje da će Srbija do kraja godine otvoriti i nova poglavlja, vrlo konkretna, koja se tiču i ekonomskog segmenta, a kada je reč o poglavlju 20 koje se odnosi na industrijske politike i preduzetništvo, navela je da se intenzivno radi sa stratagiji industriskog razvoja koja ce biti merilo za zatvaranje poglavlja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ohrabrio je kompanije u Srbiji da najbolji nacin iskoriste ovu mrezu i brojne alate koje EU nudi. On je poželeo da Evropska mreza preduzetnistva ima jos mnogo uspeha.

Takođe je podsetio da su predstavnici Evropskog investicionog fonda i pet banaka u Srbiji ovih dana potpisali ugovor o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća i ocenio da je to veoma važno.

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da je važna veza između obrazovanja i nauke s privredom i da se sistemski radi na tome.

Dodao je i da se mora promeniti svest mladih ljudi i da ne mogu samo da čekaju posao od države, već da krenu putem preduzetništva.

Šarčević kaže da to ministarstvo sarađuje sa Evropskom mrežom preduzetništva, ne samo kada je reč o Horizontu 2020, već , kaže, može mnogo više da se uradi na polju dalje saradnje između nauke i privrede.

“Mi to sistemski pokušavamo da rešimo kroz konkretne primere počevši od osnovnog obrazovanja, preko srednješkolskog, a već više od godinu dana imamo primenu dualnog obrazovanja što se pokazalo uspešnim”, rekao je Šarčević.

Kako je rekao, mora da se promeni svest kod mladih da ne čekaju posao od države i da krenu putem preduzetništva

Rukovodilac Centra za EU integracije PKS i koordinator Konzorcijuma EEN Srbija Marko Kovačević predstavio je rezultate projekta u protekloj deceniji, a svecanosti je prisustvovao ministar privrede Goran Knežević, predstavnici poslovnih asocijacija, akademske zajednice…

Jubilarne nagrade EEN uručene su predstavnicima kompanije Swiftty d.o.o. Beograd – IT start-up koji predstavlja prvu „cloud responsive“ platformu za konverziju PSD u HTML 5 i CŠ 3 fajlove.

Laureati su i Resor d.o.o Gadžin Han – preduzeće za proizvodnju novih i remont starih komunalnih nadogradnji, Ukras d.o.o. Vranje – preduzeće za proizvodnju zaštitnih rukavica, Vitalis Komerc d.o.o. Niš – preduzeće za proizvodnju medicinskih preparata, Beauty Imagini Beograd – holistički centar koji se bavi tradicionalnim tehnikama masaže, antistres i detoks programima.

Takođe su nagrađeni Marija Handmade Šabac – umetnička radionica za izradu odeće i nakita, WIKA Merna tehnika d.o.o. Beograd – preduzeće za proizvodnju elektronskih, mehatroničkih i mehaničkih instrumenata za merenje pritiska; Belit Beograd – kompanija za dizajn, razvoj, implementaciju i integraciju IT rešenja i udruženje „Leskovački ajvar“ koje čini 15 proizvođača Jablaničko-pčinjskog okruga i jedino ima registrovanu oznaku geografskog porekla pod nazivom „leskovački ajvar“. Nagrada je pripala i preduzeću Jasmil Arilje.

Zahvalnice su uručene Udruženju poslovnih žena, Centru za transfer tehnologije – Univerzitet u Beogradu, Institutu za nuklearne nauke „Vinca“, Auto-klasteru Srbije, Beogradskom sajmu, zatim Advantage Austria Serbia, predstavnicima Novosadskog sajma, EU info centru, Nemačko-srpskoj privrednoj komori, Belgrade Venture Forumu.

EEN mreža je aktivna u preko 60 zemalja širom sveta i okuplja 3.000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija. U proteklih 10 godina, 16.856 malih i srednjih preduzeća iz Srbije je koristilo usluge ove poslovne mreže.

Evropska mreža preduzetništva pruža set standardizovanih usluga sektoru malih i srednjih preduzeća, koji se odnose na internacionalizaciju poslovanja, podršku u pristupu finansiranju, programima i fondovima EU, informisanje o propisima i pravilima EU, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine i razvoja istraživačkih projekata.

U Srbiji je za sprovođenje usluga EEN mreže zadužen Konzorcijum EEN Srbija, čiji je koordinator Privredna komora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.