U trendu

Nagrađene najbolje aplikacije za mobilne uređaje

BEOGRAD – Kompanija Telekom Srbija nagradila je pet najboljih gimnazijskih timova koji su učestvovali na „10. mts app konkursu“ za izradu aplikacija za mobilne uređaje, saopštila je ta kompanija.

Pobedničcke aplikacije su Dreamscape, tima Augmentum iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, e-help, tima F&A iz Gimnazije Mladenovac, Livecart, tima MemoEasy iz niške gimnazije „Bora Stanković“ i NDP i GrickApp, timova FikiCar i Narandže iz Računarske gimnazije u Beogradu.

Finale konkursa i predstavljanje aplikacija je zbog pandemije održano putem video konferencije, a žiri je jednoglasno proglasio najbolje aplikacije.

„Dobili smo kvalitetne i napredne aplikacije koje imaju i dodatnu društveno odgovornu, edukativnu poruku i korisnu primenu. To je još jedna potvrda da mladi u Srbiji poseduju znanje i entuzijazam i da im je dovoljno samo malo podrške i podsticaja za uspeh“, izjavila je menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija Miroslava Tešin Popović,.

Učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo u gimnazijama koje su učestvovale u „10. mts app konkursu“ ističu da je to za njih bila prilika da usavrše znanje i veštine koje su stekli u školi.

Ove godine je dodatni izazov bio i da kroz aplikaciju ponude rešenja koja doprinose prevazilaženju situacija kao što je epidemija virusa korona.

Uz pohvale za organizaciju ovogodišnje prezentacije aplikacija, Vuk Marković i Milan Radomirović iz tima Augmentum preporučili su budućim učesnicima mts app konkursa da učestvuju, predstave svoje ideje i budu deo jednog takvog izazova.

Filip Oketić i Anđela Kanjo iz tima F&A, koji prvi put učestvuju, ističu da su kroz konkurs mnogo naučili i napredovali u programiranju, kao i da im mnogo znači što su na prezentaciji videli i radove drugih učesnika.

Članice tima Narandže Dunja Dimitrijević i Nada Trajković takođe su prvi put učestvovale na takmičenju, i navode da je konkurs za njih bio zanimljivo i izazovno iskustvo, dok je Filip Obradović iz tima FikiCar, njihov drug iz Računarske gimnazije, siguran da je ovo bilo neprocenjivo iskustvo.

Članovi tima MemoEasy Natalija Simonović, Nikola Ilić i Borko Krstić kažu da su zahvaljujući mts app konkursu imali priliku da rade na velikom projektu i da stvari posmatraju iz ugla korisnika kome su i namenili aplikaciju, što to će im mnogo značiti u daljoj karijeri.

Pobednički timovi tradicionalno su nagrađeni vrednim mobilnim telefonima i dobijaju priliku da u narednom periodu učestvuju u sledećem nivou takmičenja, Regionalnom app izazovu.

Oni će imati priliku da odmere talenat i kreativnost sa najuspešnijim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer je konkurs pod istim uslovima održan i u organizaciji m:tel BiH i m:tel CG.

Mts app konkurs deo je programa Telekoma Srbija „Pokrećemo pokretače“, a u njemu je tokom 10 godina učestvovalo više od 2.500 učenika, dok je 168 timova prezentovalo 175 aplikacija.

Zahvaljujući značaju za razvoj znanja i veština mladih u oblasti IT-a, mts app konkurs odvija se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i uvršten je u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.