U trendu

Nagrađeno 19 kompanija koje su donirale hranu tokom kovida

BEOGRAD – U okviru CSR foruma, koji je organizovao Forum za odgovorno poslovanje uz podršku Američke agencije za medunarodni razvoj (USAID), nagrađeno je 19 kompanija koje su pokazale izuzetnost u kontinuiranom doniranju hrane za najugroženije stanovništvo, doprinos u borbi protiv siromaštva i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, rečeno je danas na dodeli nagrada.

U prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija kovida 19, članice Foruma za odgovorno poslovanje su se, kako je rečeno, istakle odgovornim odnosom prema zaposlenima, ali i pojačanom brigom o zajednici.

Nagrade su dodeljene najvažnijim donatorima iz prehrambeno-preradivackog i maloprodajnog sektora – Atlantic Grupa, Bambi, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Srbija, Delta holding sa clanicama Yuhorom i Danubiusom, Gomex, Imlek, Lidl Srbija, Nice foods d.o.o, Mercator -S, Metro Cash&Carry, MK Group sa clanicama Carnex i PIK Becej, Mlekara Šabac, Mleko product, Nelt, Nestle Adriatic, PepsiCo Zapadni Balkan, PerSumarketi i Vital a.d.

Nagrade su takođe dodeljene najvažnijim posrednicima u lancu donacija hrane – Crvenom krstu Srbije i Banci hrane, dok su „Tanjir po tanjir“ i Food Scale Hub nagrađeni za izuzetne tehnološke inovacije koje doprinose unapredenju infrastrukture donacija hrane, ukazuju iz CSR foruma.

Na otvaranju trećeg dana CSR Foruma koji je održan danas na Dorćol Placu specijalna savetnica premijerke Srbije za Agendu 2030 Slavica Đukic Dejanović istakla je važnost uključivanja kompanija u održivi razvoj.

„Ključni aspekat Agende 2030 i održivog razvoja je usredsredivanje na napredak za svakoga i svuda, odnosno da na svakom mestu i za svakog pojedinca učini maksimalan doprinos. Napretku u održivom razvoju mogu pomoći kompanije kao generatori ekonomskog rasta i zapošljavanja“, rekla je Đukic Dejanović.

Prema procenama, oko pola miliona ljudi u Srbiji živi ispod linije siromaštva i mnogi od njih se oslanjaju na donacije hrane kao osnovni izvor hrane, rekla je v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti.

Dodaje da je potreba za doniranjem hrane organizacijama koje pomažu ugroženima i siromašnima, kao i značaj doprinosa nagrađenih kompanija je velika.

„Jedna od najvažnijih tema na koju se Koalicija za dobročinstvo, zajedno sa partnerima iz poslovnog sektora, fokusira jeste stvaranje povoljnog okruženja za donacije hrane. Analize pokazuju da ukidanje PDV-a na donacije hrane u Srbiji može da obezbedi skoro 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama“, navodi Šenli Pinčoti,

Donacije hrane predstavljaju vezu između cirkularne ekonomije i filantropije, istaknuto je tokom dodele nagrada, u kojoj su učestvovali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Stana Božović i savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.

Predstavnici Foruma za odgovorno poslovanje najavili su planove za osnivanje kluba malih i srednjih preduzeća u okviru Foruma.

Dodeljene su i Nacionalne volonterske nagrade pojedincima, kompanijama i organizacijama koji su se istakli u volontiranju tokom prošle godine.

Novosadski volonterski servis je nagrađen za svoj doprinos borbi u krizi izazvanoj pandemijom kovid-19, dok je „Manpower Group“ primila nagradu za najbolji korporativni program „Poslovna inkluzija“ koji za cilj ima osnživanje društvenih grupa radi lakšeg zapošljavanja.

Ovogodišnji CSR forum je organizovan kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Ostali clanovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.