U trendu

Najbogatiji još bogatiji zbog većeg povraćaja na ulaganja

NJUJORK – Najbogatije porodice na svetu planiraju da izdvoje još više novca u privatne investicione fondove, nakon su što su ostvarile prosečan rast povrata na investicije u hartije od vrednosti od 15,5 odsto u 2017. godini, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Oko 311 porodičnih investicionih fondova, kreiranih s ciljem da upravljaju bogatstvom jedne ili više imućnih porodica, učeštvovali su u anketi koju su sprovele švajcarska banka UBS i kompanija „Campden Wealth“.

UBS-ovo odeljenje za upravljanje imovinom upravlja aktivama u vrednosti od 2.500 milijardi dolara, navodi CNBC.

„Porodični investicioni fondovi ostvarili su najveći povrat otkako smo pre pet godina počeli sa merenjem tih performansi“, izjavila je Sara Ferari iz UBS-a.

Privatni investicioni fondovi obično ulažu svoja sredstva u preduzetničke projekte na duži rok, a ne u hartije listirane na tržištu kapitala koje mogu brzo da se prodaju.

Od ukupnog prosečnog portfolija vrednog 808 miliona dolara, oko 28 odsto sredstava je bilo išlo na kupovinu hartija od vrednosti listiranih na tržištima kapitala, od čega šest odsto na tržištima u razvoju.

Šesnaest odsto sredstava je ulagano u hartije od vrednosti sa fiksnim prinosom, a 46 odsto u takozvane „alternative“ kao što su investicije u kapital privatnih kompanija i u sektor nekretnina.

Oko 3,3 odsto sredstava je uloženo u berzansku robu, a 7,0 odsto u gotovinske investicije, pokazalo je istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar