U trendu

Najniže investicije Kine u SAD i Evropi za 6 godina

ČIKAGO – Kineske direktne strane investicije (DSI) u Severnoj Americi i Evropi pale su za 73 odsto u prošloj godini, na šestogodišnji minimum, budući da su SAD pooštrile nadzor nad stranim investicijama, a Kina je istovremeno ograničila domaća ulaganja u inostranstvu.

DSI Kine su u pomenutim regionima pale na 30 milijardi dolara u 2018., u odnosu na 94 milijarde dolara iz 2016. godine i 111 milijardi dolara iz 2017. godine, prema analizi koju je kompanija „Bejker Mekenzi“ izradila u partnerstvu sa istraživačkom agencijom „Rodijum grup“.

Investicije Kine u SAD pale su za 75 odsto na osam milijardi dolara u 2018. godini, što je značajan pad u odnosu na 31 milijardu dolara iz 2017. godine, navodi se na zvaničnom sajtu „Bejker Mekenzija“.

To je posledica kineskih ograničenja na transakcije u inostranstvu, oštrije kontrole u SAD po pitanju stranih investicija i napetih bilateralnih odnosa između dve zemlje.

S druge strane, kineske investicije u Kanadu porasle su čak za 80 odsto na 2,7 milijardi dolara sa 1,5 milijardi dolara iz 2017. godine.

Kineska ulaganja u Evropu su u 2018. godini zabeležila pad, budući da je ukupna vrednost realizovanih ugovora iznosila 22,5 milijardi dolara, što je za 70 odsto niže u odnosu na 80 milijardi dolara iz 2017. godine.

Uprkos generalnom padu investicija u Evropu, kineske DSI u velikim evropskim ekonomijama – Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Švedskoj – zapravo su prošle godine ostvarile rast, dodaje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.