U trendu

Najskuplji kvadrat 7.800 evra, najskuplja kuća milion i po

BEOGRAD – U prvoj polovini 2018. godine nove vlasnike u Srbiji dobilo je 48.000 nepokretnosti, a ukupna novčana vrednost tih kupoprodajnih ugovora iznosi čak 1,6 milijardi evra, što je 23 odsto više u odnosu na isti period lane kada je to bilo 1,3 milijarde.

Obim prodaje povećan je za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 41.500 kupoprodajnih ugovora, a uz rast tržišta nepokretnosti u Srbiji rastu i cene nepokretnosti, saopštio je Republički geodetski zavod.

Kako se navodi, više od polovine tog novca obrne se na tržištu Beograda i to je 830 miliona evra.

Po prometu, nakon Beograda je Novi Sad, a vrednost tamošnjeg tržišta je 185 miliona evra.

Promet nekretninama slabiji je na jugu Srbije nego u ostatku zemlje.

Od ukupnog trgovanja nepokretnostima čak 60 odsto se odvija u Vojvodini i Beogradu, iako na tom području živi manje od 50 odsto stanovnika naše zemlje.

U Srbiji se najviše kupuju stanovi (33 odsto), kuće dvostruko manje (15 odsto), dok poljoprivredno zemljište čini 20 procenata ukupnog prometa nekretninama.

U glavnom gradu, u odnosu na isti period lane, skočile su cene kvadratnog metra stana u novogradnji u Novom Beogradu i na Čukarica i to za osam odsto. Na Paliluli je cena novogradnje pala za 10 odsto, dok je istovremeno porasla cena kvadrata u starogradnji i to za osam procenata.

Najveći rast cena kvadrata nepokretnosti u Srbiji zabeležen je u starogradnji u Novom Pazaru i u Prokuplju, dok je najveći rast cene kvadrata novogradnje ostvaren u Vranju, a najveći pad cena novogradnje dogodio se u Užicu.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je preko 7.800 evra, a cena tog stana je više od 1,12 miliona evra, dok u staroj gradnji najvišu cenu i dalje drže stanovi u okolini Knez Mihajlove ulice, gde je najskuplji kvadrat plaćen preko 4.300 evra, navodi se u saopštenju.

Interesantno, najskuplja kuća u prvoj polovini 2018. godine nije na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u Belom Potoku na opštini Voždovac i ona je dostigla cenu od milion i po evra.

Najskuplji kvadrati su u Beogradu i to u opštinama Savski Venac, Stari Grad), Novi Beograd i Vračar, dok su najjeftiniji u Boru i Kikindi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar