U trendu

Najveća rudarska kompanija zabeležila rekordni gubitak od 6,4 milijardi dolara

Najveća svetska rudarska kompanija, britansko-australijski BHP Biliton (BHP Billiton), zabeležila je gubitak od 6,4 milijardi dolara, što je najviše u njenoj istoriji.

BHP Biliton je saopštio da su u fiskalnoj godini završno s 30. julom prihodi pali za 31 odsto na 30,1 milijardi dolara zbog niskih cena sirovina, otpisa imovine u vezi s naftom i gasom u SAD i katastrofom u brazilskoj rudarskoj kompaniji u kojoj je suvlasnik.

Prošle godine BHP Biliton je zabeležio profit od 1,9 milijardi dolara, što je tek 14 odsto od 13,8 milijardi dolara koliko je zaradio pre dve godine.

Ovogodišnji gubitak je najgori otkada je kompanija sa sedištem u Melburnu obrazovana 2001. spajanjem dve korporacije osnovane u 19. veku – australijske Broken hil propertiz (Broken Hill Proprietary Co. Ltd) i Bilitona iz Londona.

U fiskalnoj 2010-2011. zabeležila je rekordni profit od 23,6 milijardi dolara.

Pucanje brane u novembru kod rudnika gvoždja u vlasništvu BHP Biltona i Vejla poginulo je 19 ljudi, a nastala je najgora ekološka katastrofa u brazilskoj istoriji. Tužilaštvo je pokrenulo sudski proces za naknadu od 43 milijardi dolara protiv zajedničke kompanije Samarko. BHP je pristao da plati početnih 1,3 milijarde dolara za čišćenje toksičnog zagadjenja.

Nesreća na brani koštala je BHPO 2,2 milijarde dolara, a niske cene sirovina 10,7 milijardi dolara, a analitičari ocenjuju da će za opravak zarada te kompanije biti potreban rast cena nafte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.