U trendu

Najveći rast ekonomije evrozone za šest godina

Evrozona je u februaru ostvarila najveće povećanje ekonomskog rasta za gotovo šest godina, pokazuju danas saopšteni rezultati istraživanja.

Londonska kompanija IHS Markit u mesečnom izveštaju o ekonomskim aktivnostima 19 članica evrozone, navela je i da su u stvaranju radnih mesta zabeleženi najbolji rezultati u poslednjih 9,5 godina i da je nastavljeno povećanje narudžbina i optimizma kompanija.

Indeks nabavki u privedi skočio je u februaru na 56 odsto s januarskih 54,4 odsto i trenutno je na najvišem nivou od aprila 2011. godine, što ukazuje na mogućnost velikog privrednog rasta od 0,6 odsto u prvom tromesečju ove godine.

Veliko iznenadjenje je to što deluje da Francuska ima nešto brži rast od Nemačke prvi put od avgusta 2012. godine.

Kris Vilijamson iz lHS Markita rekao je da je povratak rastu u Francuskoj veoma važan za širenje oporavka u evrozoni.

Francuska je trenutno u fokusu zbog predstojećih predsedničkih izbora na proleće, a istraživanja javnog mnenja ukazuju da će trka biti neizvesna. Iako će prema njima kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen imati najviše glasova u prvom krugu, ona zaostaje za potencijalnim rivalima u drugom krugu.

Politička neizvesnost je velika ove godine u zemljama evrozone. Osim u Francuskoj, izbori se održavaju u Holandiji u martu i u Nemačkoj u septembru.

Postoji zabrinutost da će populističke stranke, na talasu Bregzita i pobede Donalda Trampa u SAD, ojačati širom Evrope i da će to doprineti pogoršanju poslovnih okolnosti.

Imajući u vidu neizvesnost, malo ko očekuje da će Evropska centralna banka uskoro okončati napore da oživi ekonomiju evrozone, a moguća svetla tačka za rukovodioce u toj banci je što istraživanje pokazuje i da inflacija više nije na opasno niskom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar