U trendu

NALED: Građani i privreda veruju u eUpravu na lokalu

BEOGRAD – Da digitalizacija javne uprave ima potencijal da zaživi u punom obimu na lokalu potvrđuju krajnji korisnici – oko dve trećine građana i blizu 90 odsto privrede ima poverenje u lokalnu administraciju u pogledu uvođenja i korišćenja eUprave, a preko 80 odsto pozitivno ocenjuje postojeće usluge, pokazalo je istraživanje NALED-a o kvalitetu elektronskih servisa u gradovima i opštinama.
Kako bi se proces digitalizacije administrativnih procedura ubrzao, NALED je uz podršku Evropske unije pokrenuo projekat kreiranja indeksa razvoja eUprave (LEI) koji će u realnom vremenu meriti napredak u razvoju i primeni elektronskih usluga u gradovima i opštinama širom Srbije.
Kako bi pripremili najbolju moguću metodologiju za izradu indeksa, NALED poziva sve zainteresovane nevladine organizacije na četiri okrugla stola – u Kragujevcu (29.11.), Nišu (2.12.), Novom Sadu (6.12.) i Beogradu (9.12.). Na tim skupovima civilni sektor će biti u prilici da se upozna sa ciljevima projekta i aktivnostima i učestvuje u izradi samog indeksa. Za one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju u predviđenim terminima, tokom decembra biće održan još jedan sastanak u digitalnom formatu.

Direktorka odeljenja za dobru upravu u NALED Ana Ilić, izjavila je da su razlike u nivou razvoja elektronskih usluga primetne između gradskih i ruralnih sredina.

„Da bismo mapirali lokalne samouprave kojima je neophodna pomoć da sustignu najbolje, počeli smo sa izradom indeksa koji će pratiti uspešnost digitalne tranformacije u svakom gradu i opštini, polazeći od sledećih komponenti – tehničkih i ljudskih kapaciteta, kvaliteta elektronskih usluga, informacione bezbednosti, zaštite podataka o ličnosti, ali i korisničkog iskustva“, rekla je Ana Lazić.

Navela je da će, uz indeks, na zasebnom sajtu biti dostupna i interaktivna mapa koja će na slikovit način prikazivati nalaze merenja.

Najavila je da će tokom naredne godine biti organizovane i obuke za civilni sektor na lokalu na kojima će se govoriti i o zaštiti podataka. Informaciona bezbednost jedna je od tema kojoj NALED i na drugim projektima pristupa sa mnogo pažnje, a u ovom slučaju ohrabruje visok nivo poverenja korisnika, pogotovo privrednika (70 odsto), kada je reč o sigurnosti podataka o kojima brinu lokalne samouprave.

Istraživanje je pokazalo i da čelnici manjih gradova i opština imaju nešto drugačiji stav. Njihov utisak je da građani ne reaguju pozitivno na uvođenje elektronskih usluga te da u određenoj meri strahuju da će njihovi privatni podaci biti zloupotrebljeni. Izuzev toga, kod većine ispitanih predstavnika lokalnih vlasti preovladava stav da su podaci kojima raspolažu u dovoljnoj meri zaštićeni, saopštio je NALED.

S druge strane, kao tačka mimoilaženja javlja se pitanje kapaciteta za obezbeđivanje sigurnosti podataka, kako zbog nepoznavanja teme tako i zbog nedostatka kadrova.Taj problem pretežno pogađa manje razvijene lokalne samouprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar