U trendu

NALED: Ne ograničavati taksiste vlasništvom nad vozilom

BEOGRAD – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predlaže da se pojednostave uslovi za obavljanje taksi prevoza, to jest da tu delatnost mogu da obavljaju i oni koji ne poseduju vozilo u vlasništvo ili lizingu, dok u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da su ti uslovi propisani radi ozbiljnosti bavljanja tom delatošću.

Konsultant NALED – a za regulatorna pitanja Đorđe Vukotić je pojasnio Tajugu da je u zakonu navedeno da „taksi prevoz može obavljati taksi prevoznik koji je vlasnik odnosno primalac lizinga najmanje jednog registrovanog putničkog vozila“ i da se tako uskraćuje mogućnost angažovanja taksi prevoznika koji po drugom pravno valjanom osnovu legalno koriste tuđa vozila za obavljanje delatnosti.

U NALED-u ističu da se tako pojavljuju apsurdne situacije, na primer, da je supruga uzela kredit ili lizing pošto je jedina zaposlena u porodici i da je tako postala vlasnik ili korisnik lizinga vozila, a da zbog zakonskih odredbi suprug ne može da se bavi taksi delatnošću.

Zatim, da otac vlasnik vozila ne može da ustupi sinu auto da se bavi taksi prvozom.

Takođe, zbog zakona nije dozvoljena mogućnost da firma koja se bavi organizovanjem taksi prevoza, kao vlasnik vozila ili korisnik lizinga, po osnovu ugovora o saradnji ustupa samostalnom taksi prevozniku vozilo da njime obavlja taksi delatnost u svoje ime i za svoj račun.

U NALED-u naglašavaju da se tim ograničenjem uskraćuje pravo na rad, ali i čini ozbiljna šteta, kako brojnim samostalnim taksi prevoznicima, tako i unapređenju delatnosti i usluga za krajnje korisnike.

Vukotić kaže da je ta preporuka našla i u 11. izdanju Sive knjige preporuka za uklanjaje administratinih prepreka poslovanju u Srbiji.

„Ovo je jedna tipična preporuka koja je usmerena na pojednostavljenje i poboljšanja uslova poslovanja i odnosi se na biznis start ap. U tom smislu sve norme koje na neki način ograničavaju prava na obavljanje određenog poslovanja su pod lupom preispitivanja“, rekao je Vukotić.

Kako kaže, kada hoćete nekom da omogućite da jednostavno posluje ne treba da mu postavljate uslove koji nisu suštinski bitni za obavljanje njegovog poslovanja.

„Kada su u pitanju taksisti, jako je bitno da imaju dobro, bezbedno i čisto vozilo, ali nije toliko baš bitno kako je taksista došao do tog vozila. Naravno podrazumeva se da je na lagelan način“.

Vukotić je naveo da je u startu odredba zakona samo dozvoljavala vlasništvo vozila, pa se onda donekle izašlo u susret i dozvoljen je lizing.

Lizing automobila je jedna vrsta zakupa, a mogu da postoje i druge vrste zakupa, na primer dugoročnog zakupa od nekog fizičkog ili pravnog lica.

„Može da bude u pitanju i taksista koji mnogo voli svoju ženu, pa je svu imovinu prepisao na njeno ime. U tom smislu nismo smatrali da je vrsta prava na vozilu presudna za obavljanje te delatnosti i tako smo i predložili preporuku u kojoj smo rekli da treba omogućiti taksistima da i po drugim osnovima drže vozila kojim obavljaju svoju delantost“, zaključio je Vukotić.

U Ministarstvu nadležnom za saobraćaj je rečeno Tanjugu da smatraju da je važno pojednostaviti uslove za obavljanje taksi prevoza i izmeniti uslove koje treba da ispunjavaju vozači taksija.

Podsećaju da su u skupštini u oktobru 2018. usvojene izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

„Ovaj zakon značajan je zbog dodatnog uređivanja oblasti taksi prevoza, povećanja kapaciteta inspekcijskih organa i jače borbe protiv sive ekonomije. Odredbe ovog zakona uskladene su sa propisima EU u toj oblasti“.

Takođe, kada je reč o uslovima za obavljanje taksi prevoza, cilj bio da se profilišu vozila za obavljanje delatnosti – propisivanjem odgovarajućih uslova u pogledu njihovog povezivanja sa licem koje ima odobrenje za obavljanje taksti delatnosti.
„Smisao ovog zakona je da se za ispunjavanje uslova za obavljanje delatnosti mora posedovati vozilo u vlasništvo ili lizingu, što govori o nameri ozbiljnog bavljenja delatnošću, pa su i shodno tome propisani i uslovi“, kažu u Ministarstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar