U trendu

NALED: Tempo pojačan – da se krene ka potpunim rešenjima

BEOGRAD – Institucije u Srbiji pojačale su reformski tempo u prošloj godini, a u 2020. bi trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja u unapređenju uslova poslovanja, navodi se u 12. izdanju NALED-ove Sive knjige koja donosi 27 novih preporuka za smanjenje birokratije.

NALED-ova Siva knjiga svake godine donosi 100 ključnih preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji, a u godini za nama institucije su pojačale reformski tempo, o čemu svedoci 17 sprovedenih preporuka – 40 odsto više nego 2018. godine, što je najbolji rezultat u proteklih pet godina, ističe se u dokumentu.

Najistaknutiju ulogu u ostvarivanju preporuka imalo je Ministarstvo finansija i Poreska uprava koji su u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, kako se navodi, sproveli u delo i napravili veliki pomak u digitalizaciji servisa i pojednostavljenju procedura za privredu i građane.

Kao pomaci ističu se elektronsko i besplatno dobijanje uverenja o plaćenom porezu, elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanja poreskih obaveza za 100.000 paušalaca, omogućavanje privrednim društvima elektronska prijava i plaćanje firmarine…

„Posle 120 godina usvojen je novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim je privredi konačno omogućeno da poslovnu dokumentaciju čuva iskljucivo u digitalnom obliku, čak i kada je izvorno nastala na papiru, čime će se uštedeti milioni evra godišnje samo po osnovu troškova štampe“, navodi se u Sivoj knjizi.

NALED veliki efekat ocekuje i od ukidanja poreskih prijava pri kupovini ili nasleđivanju nekretnina, a u 2020. nadaju se finalizaciji nekih delimično rešenih preporuka, među kojima se izdvaja Zakon o elektronskim javnim nabavkama koji bi trebalo da zaživi sredinom godine.

Takođe, dodaju, očekuju u ovoj godini i rešavanje pitanja dugovanja zdravstvenih ustanova za isporučene lekove gde je, kako se navodi, napravljen pozitivan pomak uvođenjem direktnih plaćanja od strane RFZO prema veledrogerijama.

Novo izdanje Sive knjige donosi 27 potpuno novih preporuka koje treba rešiti, uz ranije prioritete poput stalnog apela privrede da se značajnije smanje porezi i doprinosi na zarade, uvođenja elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava zarad lakšeg dodeljivanja subvencija, kao i elektronskog javnog registra neporeskih nameta koji će konačno staviti tačku na parafiskale.

Sve stare preporuke u novoj Knjizi su dorađene i modifikovane kako bi pratile izmenu propisa u toj oblasti kao i reforme koje su sprovedene u drugim oblastima.

Već tradicionalno najveći broj preporuka je u nadležnosti Ministarstva finansija a veliki broj preporuka se odnosi na rad i nadležnost više ministarstava istovremeno što pokazuje značaj saradnje i koordinacije rada svih resora u Vladi Srbije, kaže se u dokumentu.

Zbog specifičnosti zdravstvenog sistema i njegovog značaja, Savez za zdravstvo NALED-a izradiće zasebne publikacije – specijalnog izdanja Sive knjige koje će se fokusirati na ključne administrativne prepreke u sektoru zdravstva i ponuditi konkretna rešenja.

U 10 prioritetnih preporuka NALED-a je smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta i sistematsko uređenje taksi, proširivanje obuhvata zakona o prijavi sezonskih radnika, unapređenje registra poljoprivrednih gazdinstava i uvođenje elektronskog sistema za dodelu podsticaja.

Među prioritetima su i uspostavljanje i stavljanje u funkciju Zelenog fonda za zaštitu životne sredine, izmena Zakona o deviznom poslovanju, uspostavljanje metaregistra i osnovnih registara u sistemu e-Uprave, ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza i izjednačenje cena komunalnih usluga za različite kategorije korisnika.

Proteklih 11 izdanja Sive knjige imalo je 241 preporuku za unapređenje poslovnog okruženja, a od toga u potpunosti je rešeno 70 (29 odsto), a delimično 48 preporuka (20 procenata), što znači da je gotovo polovina pronašla put do zakonodavca.

Prošle godine sprovedeno je 17 preporuka, pet više nego godinu dana ranije, a od toga osam je rešeno je u potpunosti, devet delimično, pa NALED zaključuje da bi insitucije trebalo da ulože više energije kako bi došlo do potpunih, a ne polovičnih rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.