U trendu

Naplatio bombardovanje: Vesli Klark čeka na dozvolu kosovske vlade za investicije

Penzionisani američki general Vesli Klark, koji predstavlja kompaniju „Envidity“, izjavio je da čeka na odluku kosovskih institucija za dozvolu za ulaganja u oblast energetskih minerala na Kosovu i Metohiji.

Klark je za Radio Slobodnu Evropu, tokom boravka na skupu u Crnoj Gori, rekao da je na Kosovu učinjen početni posao u pogledu investicija u oblasti resursa uglja, ali još nema odluke institucija.

„U svakom slučaju, vlada mora imati zajednički stav. Trebalo bi stvoriti konsenzus, ponuditi prilike“, rekao je penzionisani general, koji je 1999. godine bio glavnokomandujući u NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

„A ako ne dođe do toga, ne postigne se konsenzus i ne ponude prilike – do privatnih ulganja neće doći. Dakle, ova ulaganja se nisu dogodila na Kosovu zbog reakcije u parlamentu u vezi sa dozvolom za eksploataciju resursa uglja“, rekao je Klark.

„Imali smo neke investicije u Rumuniji, bio sam u Bugarskoj – razgovarali smo tamo sa ljudima u vezi sa nekim od poslova i tražimo priliku za ulaganja u Crnu Goru, takođe“, rekao je on.

Kako portal KoŠev prenosi navode Kohe i RSE, krajem septembra 2016, skupština je odložila odobrenje zahteva vlade da obezbedi kompaniji „Enviditi“ licencu za ispitivanje energetskih minerala na Kosovu.

„Enviditi Enerdži Kosova“ vodi general Klark. Ova kompanija je izrazila interesovanje za podzemnu gasifikaciju uglja na Kosovu i proizvodnju sintetičkog gasa, dizela i kerozina, i prvobitno je podnela zahtev za dozvolu 2013. godine.

Kompanija „Envidity“ podnela je zahtev za tri licence ukupne površine od preko 3.400 kilometara.

Projekat uključuje gasifikaciju podzemnog uglja tehnološkim metodama koje omogućavaju proizvodnju sintetičke nafte (dizela), hemijskim procesom gasifikacije uglja, kroz upotrebu naprednih tehnologija.

„Enviditi“ očekuje da poveća početnu proizvodnju od 1.200 barela goriva dnevno na 20.000 barela, prvobitnim investiranjem 15 miliona dolara, da bi investicija dostigla 5 milijardi dolara.

Projekat „Enviditi“ predviđa da će u pocetku stvoriti 100 radnih mesta, a onda će broj zaposlenih biti 300.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.