Narodna banka učinila sve što je mogla za zadužene u francima

Narodna banka Srbije pomogla je koliko je mogla gradjanima zaduženim u francima da lakše otplaćuju rate, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

„Nemamo pravo da donosimo propise kojima bi se pomoglo nekim gradjanima, a što bi bilo trošak za sve gradjane“, rekla je Tabaković na skupu u NBS odgovarajući na pitanje novinara da li centralna banka ima nameru da novim merama ispuni zahteve gradjana zaduženih u francima koji protestuju ispred Vlade Srbije.

Guverner je istakla da ne postoji rešenje koje ne košta i da je kredit ugovorni odnos banke i dužnika pa je banka mesto gde se rešavaju problemi onih koji ne mogu da ispunjavaju svoje obaveze.

„Kao što će Vlada Srbije svojim merama podržati reprogramirane kredita, tako će i NBS u okviru svojih nadležnosti te repogramirane obaveze podržati merama koje će podsticati banke i dužnicima olakšati otplatu“, rekla je Tabaković.

Korisnici kredita u švajcarskoj valuti koji od 28. novembra protestuju ispred Vlade od 12 do 18 sati a posle u šatorima koje su postavili u parku Hajduk Veljkov venac, u blizini Vlade, najavili su da će danas početi štrajk gladju.

Oni traže konverziju kredita u francima u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita i to na teret banaka, povraćaj svih „nezakonito naplaćenih sredstava“ po bilo kom osnovu i u bilo kojoj vrsti bankarske pozajmice, i bolju kontrolu poslovanja banaka.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 gradjana koji imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara ove godine kad je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu koja treba da predloži rešenje kako da se pomogne gradjanima koji su zaduženi u francima.

Predlog Ministarstva finansija je da banke odredjenim kategorijama dužnika ponude reprogram duga, pre svega samohranim majkama, onima koji su kredit koristili da kupe prvi stan, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće ili bolesti.

Neki od uslova za reprogram kredita su da je iznos preostalog duga veći od tržišne vrednosti nekretnine, da je korisnik kredita nezaposlen duže od pola godine ili da mu razlika izmedju plate i iznosa rate nije dovoljna za plaćanje drugih obaveza i egzistenciju porodice.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike