U trendu

Nastavlja se rast na svetskim berzama

Svetske berze danas su nastavile rast i na Vol stritu bi i danas opet mogao da padne rekord, pošto je industrijski indeks Dau Džons nadomak svoje najviše vrednosti.

Indeks Njujoške berze Standard end Pur 500 juče je završio trgovanje na rekordno visokom nivou, premašivši dosad najveću vrednost iz maja 2015, a danas je na redu Dau Džons koji je s rastom od 0,5 odsto na početku trgovanja na 18.321 poena.

Najvišu vrednost Dau Džons na kraju trgovanja imao je 19. maja prošle godine kada je vredeo 18.312,39 poena, a tog dana je u jednom trenutku dostigao 18.351,36 poena.

Napredovanje akcija na berzama usledilo je posle smirivanje briga oko Bregzita, ali i solidnih ekonomskih podataka u SAD, kao i mogućnosti da japanski premijer Šinzo Abe odobri nove podsticaje.

Rast na svetskim berzama i danas je krenuo od Japana gde je tokijski indeks Nikei 225 porastao 2,5 odsto, pošto je prethodnog dana skočio četiri odsto. Južnokorejski Kospi porastao je danas 0,1 odsto, hongkongški Hang Seng 1,7 odsto, a šangajski kompozitni indeks 1,8 odsto.

I u Evropi su berze u plusu – nemački Daks je u plusu 1,2 odsto, francuski KAK 40 od 1,3 odsto, a britanski FTSE 0,2 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.