U trendu

NBS: Kreditni rejting Srbije na BB nivou

Rejting agencije Fič (Fitch Ratings) i Standard & Poor’s ocenile su da je Srbija zadržala stabilne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB.

Kako je sopštila Narodna banka Srbije, odluka agencije Standard & Poor’s o zadržavanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga opredeljena je „povoljnim izgledima za dalji privredni rast i odličnim fiskalnim pokazateljima“.

Agencija posebno ističe i višegodišnje očuvanje cenovne stabilnosti, kao i značajno popravljanje spoljne pozicije i povećanu otpornost na šokove iz medjunarodnog okruženja, što je postignuto zahvaljujući snažnom rastu izvoza.

Standard & Poor’s procenjuje da će inflacija ostati u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto u srednjem roku, kao i će deficit tekućeg računa ostati na održivom nivou.

Procenjeno je i da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i likvidan.

NBS je navela da agencija posebno ukazuje na rezultate Narodne banke Srbije i Vlade Srbije na planu smanjenja problematičnih kredita, čije je stanje za preko 50 odsto niže nego na početku primene strategije za njihovo rešavanje.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u aprilu ove godine iznosilo je 8,8 odsto, što je najniži nivo ovog pokazatelja otkad se prati, saopštila je NBS.

Kada je u pitanju agencija Fič, NBS je saopštila da je njena odluka o potvrdjivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem unapredjenju poslovnog ambijenta i makroekonomskih pokazatelja.

Agencija takodje procenjuje kretanje inflacije u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto, a konstatuje i cenovnu stabilnost, odlične trendove u bankarskom sektoru i smanjenje problematičnih kredita.  

Procenjuje se da će u narednim godinama Srbija imati stabilan privredni rast, a kao glavne pokretače Fitch Ratings ističe rast investicija i izvoza, kao i oporavak tržišta rada, koji će rezultirati rastom finalne potrošnje.

Kada je reč o parametrima koji mogu uticati na odluku o povećanju kreditnog rejtinga, ova agencija u prvi plan stavlja dodatno ubrzanje privrednog rasta i njegovu održivost u srednjem roku, smanjenje spoljne neravnoteže, kao i očuvanje postignutih fiskalnih rezultata i dalje smanjenje javnog duga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.