najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NBS ne brani ni jedan nivo deviznog kursa

Jačanju dinara, pored odgovorne monetarne politike, u najvećoj meri doprinosi uspešna finansijska konsolidacija, kao i dve pozitivne revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, rečeno je danas Beti u Narodnoj banci Srbije (NBS).

“Poboljšanje makroekonomskog ambijenta – niska i stabilna inflacija, uz smanjenje budžetskog i spoljnotrgovinskog deficita, faktori su koji su doprineli relativnoj stabilnosti kretanja na deviznom tržištu. Dodatno, odobravanje kredita indeksiranih valutnom klauzulom, naročito u drugoj polovini godine, uticalo je na potrebu banaka da, radi zaštite od deviznog rizika, prodaju devize na međubankarskom deviznom tržištu”, istakla je NBS.

Dodaje se da NBS ne brani ni jedan nivo deviznog kursa.

“Svesna važnosti uticaja kretanja deviznog kursa na sve privredne subjekte i stanovništvo, kao i ostvarivanje osnovnih ciljeva cenovne i finansijske stabilnosti, NBS ne želi da utiče na trend njegovog kretanja, već teži sprečavanju prekomernih dnevnih oscilacija. I u narednom periodu NBS će pratiti uticaj domaćih i međunarodnih faktora na devizni kurs i po potrebi intervenisati u oba smera, kako bi se održala relativna stabilnost i normalno funkcionisanje deviznog tržišta”, navele je NBS.

Zvanični srednji kurs je danas 119,7162 dinara za jedan evro, što je najveća vrednost srpske valute prema evropskoj u 2015. godini. 

Narodna banka Srbije je u cilju sprečavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija dinara od početka 2015. do kraja septembra prodala 130 miliona evra, a kupila 860 miliona evra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike