U trendu

NBS: Nema zahteva PPF za saglasnost za Telenor banku

BEOGRAD – Narodna banka Srbije saopštila je danas da nije primila ni jedan zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva nad Telenor bankom od PPF grupe, a povodom medijskih napisa da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije PPF grupi odobrila preuzimanje te banke, koja je deo Telenor grupe.

„Narodna banka Srbije ističe da od januara, kada je odbila zahtev jednog pravnog lica podnet 2017. godine, koje je u ime i za račun fizičkog lica (RSC Investments B.V.Holandija u ime i za račun Elvin Vehip Guri-a) nameravalo da stekne vlasništvo u ovoj banci, nije primljen ni jedan zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u pomenutoj banci, pa ni zahtev PPF grupe“, navodi se u saopštenju.

Iz NBS ukazuju na to da, tek nakon prijema urednog zahteva za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci, otpočinje postupak ocene podnetog zahteva, te da je Narodna banka Srbije jedina nadležna da o tom zahtevu konačno odlučuje.

Ističu da u prilog tome govore „imperativne odredbe Zakona o bankama, kojima je propisano da nijedno lice ne može bez prethodne saglasnosti NBS steći direktno ili indirektno vlasništvo u banci koje mu omogućava od 5,0 odsto i više glasačkih prava u toj banci“.

Telenor grupa je saopštila u junu da je potpisala ugovor o prodaji 100 odsto vlasništva Telenor banke u regionu centralne i istočne Evrope češkoj investicionoj PPF grupi.

Norveška grupacija je tada navela da je „sticanje većinskog vlasništva u Telenor banci od strane PPF grupe uslovljeno je korporativnim i regulatornim saglasnostima Narodne banke Srbije, što je najvažniji korak u daljem procesu, kao i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Agencije za zaštitu konkurencije Republike Crne Gore“.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, poput bankarstva i potrošačkih finansijskih usluga, telekomunikacija, nekretnina i biotehnologije.

PPF grupa prisutna je na tržištima Evrope, Rusije, SAD-a i Azije, i raspolaže imovinom u vrednosti većoj od 38 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar