NBS: Ograničavaju se naknade za korišćenje platnih kartica na 0,2 i 0,3 odsto

Medjubankarske naknade za korišćenje platnih kartica biće ograničene na maksimalno 0,2 odsto od vrednosti transakcije za plaćanja debitnom i 0,3 odsto za plaćanja kreditnom karticom, a do sada su bile od 1,1 odsto do 2,5 odsto, rekla je danas generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

Ona je na predstavljanju Narcta zakona o medjubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da konkurencija medju kartičarskim brendovima nije uticala na smanjenje naknada kako bi to trebalo da funkcioniše u tržišnoj ekonomiji.

„Umesto da se naknade snižavaju povećanjem konkurencije medju kartičarskim brendovima one su rasle zato što taj trošak ne plaća izdavalac kartice već trgovac koji taj izdatak prebacuje na cene drugih usluga koje plaćaju potrošači“, rekla je Stanić.

Primarni cilj novog zakona je, prema njenim rečima, da se ograniče medjubankarske naknade i da se usklade s regulativom EU koja je nedavno smanjila te troškove iako su bili niži nego što su sada u Srbiji.

Dodala je da krajnji efekat tog propisa treba da bude podizanje nivoa bezgotovinskog plaćanja.

Trgovci prema predloženim propisima ne moraju da prihvate kartice svih brendova, ali moraju da prihvate isti brend kartice svih banaka. Oni su dužni da obaveste potrošače koje kartice ne prihvataju tako što će tu informaciju okačiti na vrata i pored kase. 

Predvidjene su kazne za prodavce za nepoštovanje zakona od 50.000 do 800.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.