U trendu

NBS: Oko 90 kredita u švajcarcima konvertovano u evre

BEOGRAD – Oko 90 odsto kredita indeksiranih u švajcarskim francima konvertovano je u evre, u skladu sa leks specijalisom o konverziji stambenih kredita u švajcarcima, rečeno je danas Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.

Zakonom je bio predviđen rok do 7. jula za prebacivanje stambenih kredita građana iz franaka u evre po posebnom zakonu.

„Prema informacijama dobijenim od banaka, u toku prvih mesec dana primene Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima poslate su ponude za zaključenje ugovora o konverziji klijentima koji su imali stambene kredite sa valutnom klauzulom – indeksirane u švajcarskim francima“, kažu u NBS.

Dodaju da je, prema poslednjim preliminarnim podacima d banaka, oko 90 odsto kreditnih partija konvertovano u evre.

NBS navodi da aktivno prati postupak konverzije, koji jeste pri kraju, ali još uvek nije okončan u potpunosti, tako da će tek biti poznati konačni efekti transakcije.

Bankari kažu da se pojedini klijenti nisu odličili na konverziju zato što više ne žive u Srbiji, zatim što se nekima ne isplati prelazak na višu kamatnu stopu pošto su prilikom uzimanja kredita dobili izuzetno povoljnu kamatu od jedan odsto, kao i oni klijenti koji žele da pokrenu sudski postupak protiv banaka pozivajući se na ništavost valutne klauzule u francima.

Leks specijalis za rešavanje dugogodišnjeg problema građana zaduženih u švajarcima donet je, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, krajem aprila, a stupio je na snagu 7. maja.

Korisnicima stambenih kredita vezanih za franke tim zakonom se otpisuje deo preostale glavnice i to u vrednosti 38 odsto.

Ostatak duga konvertuje se u evre i po kamatnoj stopi koja je važila u konkretnoj banci na dan 31. mart ove godine, deli se na nove otplatne rate.

U svakom slučaju, kamatna stopa ne sme da bude veća od 3,4 odsto plus euribor za varijabilne odnosno četiri odsto za fiksne.

(Tanjug)

Napišite komentar