U trendu

NBS: Referentna kamata ostaje 3,0 odsto

BEOGRAD – Narodna banka Srbije zadržala je referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto, na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Izvršnog odbora.

Izvršni odbor NBS je, donoseći danas takvu odluku, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Konstatovao je da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta, da je inflacija nastavila da se kreće u granicama cilja i u da je oktobru iznosila 2,2 procenta međugodišnje.

„I u narednom periodu se očekuje njeno stabilno kretanje u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 odsto, koje će pre svega biti opredeljeno postepenim rastom agregatne tražnje“, navodi se u saopštenju NBS.

Iz centralne banke dodaju da održavanje postignute cenovne stabilnosti očekuju i finansijski sektor i privreda, čija su inflaciona očekivanja usidrena oko cilja od 3,0 procenta i za godinu, i za dve godine unapred.

Izvršni odbor je takođe ocenio da je i dalje potrebna opreznost u vodenju monetarne politike zbog dešavanja u međunarodnom okruženju.

Predočava da se do kraja godine očekuje dalje povećanje referentne kamatne stope Sistema federalnih rezervi SAD i završetak programa kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Pored toga, protekcionizam u međunarodnoj trgovini je ostao jedan od izvora neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, što bi moglo da se odrazi na manju spremnost investitora za ulaganja.

Iako nedavno smanjena, cena nafte na svetskom tržištu i dalje je faktor inflacije koji zahteva opreznost, zbog neizvesnog kretanja i u narednom periodu.

Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose rastu ekonomske aktivnosti po najvišoj stopi u poslednjih deset godina – od 4,5 odsto međugodišnje u prva tri tromesečja ove godine.

„Visok doprinos privrednom rastu potiče od dvocifrenog rasta investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađivacke industrije. Rast investicija podržan je i povoljnim uslovima finansiranja, rastom kreditne aktivnosti i povećanim kapitalnim ulaganjima države, pre svega u infrastrukturu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se takođe da neto priliv stranih direktnih investicija i dalje više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg racuna platnog bilansa, te da u srednjem roku utiče na rast izvoza i smanjenje spoljne neravnoteže.

Izvršni odbor je danas usvojio i Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2021. godine, kojim se ciljana stopa inflacije do 2021. utvrduje na nivou od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 10. januara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike