najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 4,25 odsto, saopštila je NBS.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama NBS, kojom je smanjen koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa plus ili minus dva odsto na plus ili minus 1,75 odsto.

Ta mera, po oceni Izvršnog odbora, doprineće daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na medjubankarskom novčanom tržištu, postepenom smanjenju raspona izmedju izvršne i repo stope.

Odluka Izvršnog odbora da smanji referentnu kamatnu stopu je opredeljena očekivanim niskim inflatornim pritiscima po osnovu većine domaćih faktora, ali i nižim kako troškovnim, tako i pritiscima na strani tražnje iz medjunarodnog okruženja, saopšteno je.

“Sve izvesnije usporavanje rasta pojedinih zemalja u usponu, pre svega Kine, moglo bi imati negativne efekte na globalnu tražnju i privredni rast, posebno na brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg trgovinskog partnera. Na smanjenje inflatornih pritisaka deluje i dalji pad svetske cene nafte i drugih primarnih proizvoda i njihov niži očekivani rast u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u takvim okolnostima moguće i da će se normalizacija monetarne politike američkih federalnih rezervi (FED) odvijati sporijom dinamikom nego što se prethodno očekivalo.

Pored toga, monetarna politika Evropske centralne banke dodatno je ublažena u decembru, a najavljena je i mogućnost uvodjenja novih ekspanzivnih mera u martu.

Izvršni odbor NBS je ocenio da će do umerenog rasta medjugodišnje inflacije doći od sredine godine i da bi ona krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

NBS je istakla da će nastaviti da pažljivo prati kretanja u medjunarodnom okruženju i da, kao i do sada, koristi sve raspoložive mere kako bi inflacija ostala niska i stabilna, što je, uz očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i relativno stabilan devizni kurs, uslov za ubrzan, ali održiv ekonomski rast.

“Ublažavanju eventualnih eksternih šokova bitno doprinose i postignuti rezultati u oblasti fiskalne konsolidacije i održivosti javnih finansija, unapredjenja poslovnog i investicionog ambijenta i smanjenja spoljne neravnoteže”, navela je centralna banka.

U saopštenju se dodaje da će nastavak ublažavanja monetarne politike biti praćen daljim padom kamatnih stopa na kredite i nastavkom započetog oporavka kreditne aktivnosti, što će doprineti i većim investicijama.

Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen u petak, 19. februara.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 17. marta.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike