U trendu

NBS uputila inicijativu bankama da izdaju e-potvrde

BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) uputila je inicijativu svim bankama u zemlji da omoguće izdavanje elektronskih potvrda o uplati osnivačkog uloga svim jednočlanim privrednim društvima kojima je ova potvrda neophodna kako bi mogli da se onlajn registruju u Agenciji za privredne registre (APR).

Da bi se putem sajta registrovala jednočlana privredna društva u Agenciji, potrebna je potvrda da je uplaćen osnivački ulog u banci, ali banke veoma retko daju potvrdu u elektronskom obliku, dok neke uopšte ne izdaju osim u papirnoj formi, iako je APR omogućio da se ceo proces registracije ovih preduzeća završi bez odlaska na šalter.

„Guverner je uputila inicijativu prema bankarskom sektoru da omoguće jednočlanim privrednim društvima sa ograničenom odgovornošću da dobiju potvrdu, koja je neophodna, o uplati osnivačkog uloga u elektronskom obliku i da na taj način ta društva mogu da izvrše kompletnu registraciju elektronskim putem u APR-u“, kaže viceguverner NBS Dragana Stanić.

Prihvatanjem ove inicijative od strane banaka, ukazuje Stanić za Tanjug, proces registracije za ova preduzeća bi se pojednostavio i bio bi jeftiniji.

Trenutno ne postoji zakonski mehanizam koji obavezuje banke da ovu uslugu omoguće ali u opštem trendu digitalizacije, u NBS smatraju da je važno da i ova usluga pređe iz papirnog u elektronski oblik.

„To je u skladu sa unapređenjem, digitalizacijom poslovanja, koja nije samam po sebi cilj već je cilj da se poslovanje učini jednostavnijim“, rekla je Stanić.

Inicijativa guvernera već je stigla na adrese banaka, a NBS očekuje da je banke prihvate razumevajući važnost omogućavanja ove usluge za unapređenje celokupnog poslovnog ambijenta u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar