U trendu

Ndegva: Srbija postaje kompetetivna na globalnom nivou

BEOGRAD – Srbija postaje kompetetivna na globalnom nivou, a razlog tome su posvećenost države reformama i koordinacija između aktivnosti države i poslovne zajednice, ocenio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Napominje, međutim, da dobra koordinacija nije dovoljna, već je potrebna organizovanost države da kooordinaciju pretvori u akciju.

Kaže i da je Srbija dobro ocenjena u nekoliko oblasti Duing biznis liste Svetske banke, gde se prati 11 faktora koji utiču na mala i srednja preduzeća i proverava šta poslodavci rade, da li će investitor otvoriti firmu, zaposliti ljude ili proširiti poslovanje.

Smatra i da je za unapređenje konkurentnosti neophodno postojanje agenta za koordinaciju aktivnosti i merenje uticaja reformi.

„Zato sve vlade u svetu moraju imati nekog ko će pomoći u tome, a vi imate NALED“, poručio je Ndegva na 13. skupštini te organizacije.

Smatra da ekonomija ne može da cveta bez zdravog privatnog sektora, jer „kada lokalne firme cvetaju one otvaraju radna mesta, a sa tim povećava se i potrošnja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.