U trendu

Ne prodavati Telekom sada

Savet za borbu protiv korupcije preporučio je danas Vladi Srbije da u ovom momentu ne prodaje Telekom Srbije, nego da ga statusno i finansijski restrukturira zbog poboljšanja poslovanja.

U stavu tog vladinog savetodavnog tela, koji je dostavljen medijima, traži se i da nadležne institucije izvrše reviziju poslovanja Telekoma jer je ono „dugi niz godina netransparentno i pod izrazitim političkim uticajem“.

Savet ocenjuje da bi dobit Telekoma Srbije mogla da bude značajno veća kada bi to državno preduzeće racionalno i transparentno poslovalo.

Na osnovu finansijskih podataka, Savet za borbu protiv korupcije zaključio je da je Telekom sa svojim zavisnim društvima profitabilno preduzeće jer ostvaruje dobit u poslovanju što je, s obzirom na vlasničku strukturu, značajno za privredu Srbije.

Kako se precizira, optimizacijom troškova koji se odnose na nepotrebno plaćanje zakupnina za poslovni prostor kao i troškova za reklame i sponzorstva ostvarile bi se izuzetne uštede u poslovanju Telekoma.

Uštedama bi, navodi se, doprineli i svrsishodno i transparentno poslovanje u domenu javnih nabavki dobara i usluga, kao i restrukturiranje troškova radne snage.

„Činjenice u vezi poslovanja Telekoma ukazuju na svu ozbiljnost u donošenju odluke o njegovoj prodaji. Stručna javnost ukazuje da prodaja Telekoma nema ekonomskog opravdanja. Prema stavu Saveta, prodaja Telekoma nema ni zakonskog osnova zbog telekomunikacione mreže, jer ta imovina predstavlja prirodno bogatstvo koje se ne može otuđivati iz državne svojine“, navodi se u mišljenu Saveta za borbu protiv korupcije.

Vladi se predlaže da utvrdi da li se u imovini Telekoma nalaze dobra od opšteg interesa, odnosno prorodna bogatstva koja se ne mogu otuđiti iz javne svojine i imovina koju koriste državne tanje službe (poput BIA, VBA, VOA).

Kako ističe Savet za borbu protiv korupcije, ako Vlada ostane pri odluci da proda Telekom, dužna je da jasno odredi šta je predmet prodaje, odnosno da li prodaje mrežu telekomunikacione infrastrukture u javnoj svojini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar